Duurzaam kantoor- en woongebouw Panta Rhei

Duurzaam kantoor- en woongebouw Panta Rhei

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-10-2006

Projectgegevens

Architectuur en interieurontwerpAlexandra Dietzsch Architectuur, Vianen
OpdrachtgeverPaddington, Culemborg
HoofdaannemerBilthovense Bouwgroep De Jong, Bilthoven
Adviseur ConstructiesIngenieursbureau Snellen, Meulemans en van Schaik, Eindhoven
Adviseur InstallatiesAdviesburo Installatietechniek T&H, Nieuwegein
Adviseur Bouwfysica en AkoestiekCauberg & Huygen, Rotterdam, www.cauberghuygen.nl
OpleveringJanuari 2004
Bruto vloeroppervlak3875 m² (kantoor 3194 m², atrium 340 m², woningen 341 m²)
Bruto inhoud14.000 m³
Bouwsom€ 3.690.000 incl. installaties (€ 740.000), excl. inrichting en BTW
Totale stichtingskosten€ 3.980.000 excl. grondkosten
Leverancier gevelpuiGevelplan Beneden Leeuwen
TekstEgbert Koster
Foto'sGer van der Vlugt

Panta Rhei is een duurzaam kantoorpand in de ecologische voorbeeldwijk EVA-Lanxmeer in Culemborg. Ten opzichte van het overdadige aanbod aan representatieve huurkantoren onderscheidt Panta Rhei (‘alles stroomt’) zich door een aangename tegendraadse architectuur. Zowel ruimtelijk, constructief als installatietechnisch blinkt de opzet van het gebouw uit in eenvoud. Twee vleugels van verschillende grootte (vloeroppervlak 650 m² respectievelijk 400 m²) liggen aan weerszijden van een centraal atrium annex centraal lift- en trappenhuis en entreehal. De draagconstructie is uitgevoerd als een neutrale drager met flexibele indelingsmogelijkheden. De grote diepte (17.50 meter) en vrije hoogte (3.10 meter) van de kantoorvloeren appelleert in het bijzonder aan de loft-achtige ruimtebehoefte van bedrijven in de creatieve sector.

Doordat vloerbalken en systeemplafonds ontbreken, kan voor de klimaatbeheersing optimaal gebruik worden gemaakt van de thermische massa van de constructie. Verse buitenlucht komt binnen via elektronisch geregelde ventilatieroosters in de buitengevels, strijkt langs de onderzijde van de betonvloeren, en wordt afgezogen in de middenzone. De in de dekvloeren ingestorte vloerverwarming, die is aangesloten op het collectieve warmte-/koudenet van de eco-wijk, zorgt ’s winters voor warmte en ’s zomers voor koelte. De transparante, niet-dragende gevelpuien van gelamineerd larikshout, zijn aan de buitenzijde afgedekt met onderhoudsarm aluminium.
Panta Rhei paart een uitzonderlijk hoog ambitieniveau op het gebied van milieuvriendelijk bouwen (o.a. een Epc van 0,62) aan een informele, niet-pretentieuze vormgeving.* Het gebouw is er niet op gericht om te imponeren of te behagen maar wil de gebruikers een prettige werk- en woonomgeving bieden met een comfortabel en gezond binnenklimaat.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.