Duurzaam kantoorgebouw UniePlaza

Duurzaam kantoorgebouw UniePlaza

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-10-2006

Projectgegevens

Architect, interieurontwerp, adviseur bouwmanagement en bouwkosten Van den Pauwert Architecten BNA, Eindhoven
Opdrachtgever De Unie, Culemborg
Hoofdaannemer Heijmerink, Bunnik
Adviseur Constructies Adviesbureau Van de Laar, Eindhoven
Adviseur Installaties Becks, Vught
Adviseur Bouwfysica Physicon, Valkenswaard
Adviseur DuBo W/E adviseurs, Gouda
Oplevering April 2003-april 2004
Bruto vloeroppervlak 7200 m2 waarvan 2000 m2 parkeerruimte

Leveranciers
Tuinaanleg Jonkers, Venlo
Trappen Cluistra, Barneveld
Verlichting QC-factory, Venlo
Speciaalwerk meubels Gebebouw, Helmond
Meubilair Aspa, Houten

Tekst Paul Groenendijk
Foto's Ger van der Vlugt

De keuze voor de ecologische voorbeeldwijk EVA-Lanxmeer impliceerde grote aandacht voor duurzaamheid. De keuze van materialen, constructies en installaties is hierop afgestemd.
Het gebouw heeft uitgebreide vergaderfaciliteiten in het algemene gedeelte van het gebouw op de eerste verdieping. De bovenliggende kantoorlagen kennen diverse werkruimten: gewone cellenkantoren, coconkantoren voor één persoon, spreekkamers, kantoorlandschappen en flexplekken. Daarnaast kan men desgewenst thuis werken of in de twee patio’s, die diep het gebouw insnijden.

Drie vides brengen daglicht tot ver in het relatief diepe gebouw van 50 bij 35 meter. Twee trappenhuizen van glazen bouwstenen zorgen voor daglicht in het gebouw.
Op de eerste kantoorlaag zijn gevels van structural glazing met een zonwerend streepmotief aangebracht. De gevels van de twee hogere kantoorlagen zijn van keramische tegels met houten kozijnen. De patio’s en dakterrassen hebben gevels van western red cedar en houten bordessen. Op de parkeergarage en in de patio’s zijn grasdaken toegepast. De puntige driehoekige lichtkappen op de vides zijn van koper.
De parkeerplaatsen liggen op maaiveldniveau. Schuin geplaatste metalen roosters, waarop beplanting kan groeien, vormen de gevel.
Het gebouw heeft een betonskelet met bubbledeck vloeren. In de trappenhuizen is een bijzondere constructie van drie spiraalvormig geplaatste kolommen toegepast.
Verwarming en koeling worden verzorgd door opslagbronnen in het terrein, die in de zomer warmte opslaan en in de winter koelte. Voor extreme periodes is een aansluiting op de stadsverwarming gerealiseerd.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.