Duurzaam zwevend kantoorpand

Duurzaam zwevend kantoorpand

Door: Petra Starink | 21-01-2016

Moen & Van Oosten Architecten ontwierpen voor rijplaat- en schottenspecialist  Plaisier B.V. in Hendrik Ido Ambacht een houten NUL-energiekantoor. Het kantoor dat uit 2 lagen bestaat is ontworpen als een cockpit die het bedrijventerrein overziet. Voor de wanden en vloeren is het constructieve materiaal Kerto gebruikt.

Het kantoor bestaat uit twee lagen. Op de begane grond zijn de receptie, de kantine en een groepskantoor. Op de verdieping bevinden zich o.a. het directiekantoor en een vergaderruimte. Beide lagen worden door een kijkstrook met elkaar verbonden.

Duurzaam ontwerp

De noordgevel van het kantoor is hoog, zeer goed geïsoleerd en relatief gesloten. De meer transparante zuidgevel is trapsgewijs opgebouwd, met hellende dakvlakken in verschillende hoeken. Voor de buitenafwerking is gekozen voor verduurzaamd vurenhout. Het hoogste vlak is volledig belegd met zonnepanelen. De bovenverdieping kijkt uit op een dak met mossedum, voorzien van een druppelleiding. Dit heeft positief effect op het binnenklimaat.

Houtskelet buitengevels

In de houten constructie, de houtskelet buitengevels en in het interieur is uitsluitend FSC en PEFC gecertificeerd hout gebruikt, dat veelal in het zicht blijft. Het hout van de buitengevels is duurzaam verduurzaamd en onderhoudsvrij. De dakvlakken bestaan uit geperforeerde stalen cannelureplaten. Ze blijven aan de onderzijde in het zicht. De perforatie heeft een positief effect op de akoestiek in het pand

Een deel van het terrein wordt in beslag genomen door een waterpartij, die dient als retentiereservoir voor de Crezeepolder. Om op het terrein geen opslagcapaciteit te verliezen, is het pand zwevend boven het water geplaatst. Door de bouwkundige en installatietechnische oplossingen heeft het gebouw een Rc-waarde van 6. Het genereert meer energie dan het verbruikt. In de toegepaste materialen is ruim 40 ton CO2 opgeslagen.
Het project is in de zomer van 2015 opgeleverd.

Projectgegevens

LocatieCrezeepolder 1, Hendrik Ido Ambacht
OpdrachtgeverPlaisier BV
OntwerpMoen & van Oosten architecten
ConstructeurBouwadviesbureau Van der Ven b.v.
InterieurSmeele
AannemerVerhaarbouw, Nieuw Lekkerland
HoutconstructieDe Groot Vroomshoop
KertoMetsä Wood
FotografieMoen & Van Oosten Architecten

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.