Duurzame houtlofts Buiksloterham

Duurzame houtlofts Buiksloterham

Door: Petra Starink | 08-03-2016

ANA architecten heeft in opdracht van Huiz& een serie van 4 woonwerklofts in de Buiksloterham in Amsterdam Noord ontworpen. Dit gebied wordt de komende jaren van industriegebied naar woonwerkgebied getransformeerd. Omdat deze omgeving steeds zal veranderen en nog geen prototypische woonkwaliteiten heeft is in het ontwerp van de lofts hoog ingezet op interne woonkwaliteit. De lofts zijn volledig in hout gebouwd en extreem duurzaam.

Ruimtelijkheid

In het ontwerp is gebruik gemaakt van de ruime bouwenvelop om de woonwerkwoningen te voorzien van enorme vides. Deze vides verbinden de verschillende verdiepingen met elkaar en creëren een grote interne kwaliteit van ruimte en licht. Hierdoor is er een bijzondere loftachtige sfeer ontstaan.

Buitenruimte

De woningen hebben diepe voortuinen op het zuiden aan de straat. Omdat in de tuin ook geparkeerd wordt hebben alle woningen één of meerdere grote terrassen op een van de hoger gelegen verdiepingen. Deze terrassen zijn opgevat als buitenkamers.  Soms zelfs letterlijk, zoals in de Kaswoning, waar de buitenruimte een belangrijk toevoeging is op de leefruimtes van de woning.

Samenhang in vorm en materiaal

In de Bosrankstraat is elke woning anders. De rij van de 4 houten lofts sluit daarbij aan: binnen een gelijk maatsysteem zijn vier verschillende woonwerktypes gecreëerd met steeds een andere verhouding tussen wonen en werken en met verschillende oplossingen voor de buitenruimtes. Tegelijk wordt er nadrukkelijk ingezet op samenhang in vorm en materiaal.

Volledig in hout gebouwd

De lofts zijn volledig in hout gebouwd en extreem duurzaam. De gelamineerde houten balken van de draagconstructie wordt nadrukkelijk zichtbaar gelaten. Warmte van de lofts wordt geleverd door een individuele warmtepomp voor elke woning. Er zijn een wtw (warmte terug winning) systeem voor ventilatie en vloerverwarming in alle ruimtes toegepast en zonwerende luiken zijn geïntegreerd in het ontwerp. Op het dak zijn PV panelen en een zonnecollector geplaatst. Met een EPC van minder dan 0,15 zijn de woningen extreem energiezuinig.

Projectgegevens

Naam project Houtlofts Buiksloterham
Locatie Bosrankstraat 21, 23, 25 ,27, Buiksloterham
Programma/functie Woonbestemming
Architectenbureau ANA architecten
Projectteam Marcel van der Lubbe, Jannie Vinke, Lynn Ewalts, Joeri van Wijk, Kristina Kupstaite
Opdrachtgever(s) Huiz&
Hoofdaannemer Bouwbedrijf van Engen
Start bouw 2014
Oplevering 2015
Beeld Luuk Kramer

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.