Duurzame leeromgeving Revius Lyceum

Duurzame leeromgeving Revius Lyceum

Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-02-2018

Spring architecten maakte in samenwerking met MoederscheimMoonen Architects het ontwerp voor het Revius Lyceum in Doorn. Eind 2014 won deze combinatie de opdracht na een Europese aanbestedingsprocedure. Een team van drie architecten ( Alfons Hams, Jurjen Vermeer en Erik Moederscheim) heeft gedurende deze periode intensief samengewerkt aan deze veelomvattende opgave wat uiteindelijk heeft geleid tot een heus ‘onderwijslandgoed’. Niet alleen de gebouwen zijn nieuw; het gehele terrein van het Revius Lyceum heeft een totale metamorfose ondergaan.

Losse gebouwen Revius lyceum

De nieuwbouw vond plaats in de situatie dat de bestaande school volledig door kon blijven functioneren. De architecten bedachten een slim plan waarbij school en sport uiteenvielen in 2 losse gebouwen. Door deze opsplitsing kon er gefaseerd worden gebouwd en gesloopt en kon de nieuwe school op de plek van de oude sporthallen komen te staan, nadat deze elders op het terrein al nieuw waren gebouwd. Deze plek is namelijk het natuurlijke centrum van het totale terrein en zo kreeg de nieuwe school een ‘vanzelfsprekende’ plek. Op de plek waar de oude school heeft gestaan is vervolgens een grote waterpartij gecreëerd die er voor moet zorgen dat de waterproblematiek op het terrein definitief verleden tijd wordt.

Drielaags ontwerp

Architect Alfons Hams: ‘Onze ambitie was om vooral een compacte school te ontwerpen. Een schoolgebouw zonder gangen en waarbij alle ruimtes effectieve leerruimte zou worden. Dit heeft geresulteerd een compact drielaags ontwerp waarbij de verschillende leerpleinen en lokalen zijn geclusterd rondom het dynamische hart van de school. Door onze ontwerpstrategie zijn we er in geslaagd om minder ’bruto vierkante meters dan berekend te realiseren, maar met méér vierkante meters leerplein.’

Inspirerende leefomgeving

Architect Jurjen Vermeer: ‘In het gebouw zitten verder een aantal bijzondere ruimtes en functies die het geheel tot een inspirerende leeromgeving maken. De aula, de vele practicumruimten en de studiezaal zijn hierbij de echte smaakmakers naast de reguliere vakgebieden met de theorielokalen.’

Gevel met bijzondere vorm

De gevel van het gebouw kent een bijzondere verschijningsvorm en verwijst naar het nabij gelegen Huis Doorn. Architect Erik Moederscheim: ‘De Utrechtse heuvelrug staat bekend om zijn vele landgoederen. De typische relatie met het landschap en de krachtige vrijstaande landhuisarchitectuur is van invloed geweest op ons ontwerp. We hebben eigenlijk een gebouw in een gebouw gemaakt; een zeer compact drielaags gebouw in de huid van een tweelaags gebouw met een kap. Dit komt tot uitdrukking door de tweede gevel die we gecreëerd hebben. Deze gevel, voorzien van gekleurd stalen lamellen, zorgt voor een krachtig en herkenbaar gebaar in de omgeving en een graduele overgang tussen binnen en buiten.’ ‘Elke zijde van het gebouw heeft in de lamellenstructuur een grote opening, het markante en herkenbare gezicht van “het huis” , vervolgt Alfons Hams; tegelijk vormen deze openingen het verband tussen het landschap en de bijzondere ruimten binnen. De compacte school en het sportgebouw zijn ontworpen met diverse innovatieve technieken die het totaal tot een toekomstbestendig en duurzaam geheel maken. Er wordt gebruik gemaakt van een warmtepompsysteem met de buitenlucht als energiebron. In combinatie met de vele pv-panelen zijn het gebouwen geworden zonder gasaansluiting en waarbij alle lokalen individueel regelbaar zijn op koeling, verwarming, ventilatie en verlichting. Zo is er een optimaal leer- en werkklimaat ontstaan.

Sporten in landschap

Het sportgebouw is ook ontworpen ‘vanuit het landschap’. Bij het ontwerp van dit gebouw is ervoor gekozen om de drie verschillende sportzalen om een monumentale boom heen te schakelen. De boom vertolkt zo een ware attractie bij binnenkomst van het sportgebouw dat is gematerialiseerd met warme en natuurlijke materialen. De architectonische verschijning laat zich kenmerken door de schakeling van ‘volumes’; de gymzalen vormen tezamen met de laagbouw met daarin de kleedlokalen een gevarieerd beeld van volumes met verschillende hoogtes. Om deze aaneenschakeling te verbinden is ervoor gekozen om de plint het bindende element te laten zijn, zowel qua materialisering als qua toepassing van glas. 

Projectgegevens

Naam project Revius Lyceum
Locatie Driebergsestraatweg 6C, Doorn
Programma/functie onderwijsruimtes en -lokalen, aula, sport, terrein
Architectenbureau MoederscheimMoonen en Spring Architecten
Oplevering augustus 2017
Bruto vloeroppervlakte 8.600 m2 m²
Beeld Spring Architecten

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    %d bloggers liken dit: