Duurzame technologie in kantoorpand

Duurzame technologie in kantoorpand

Door: Petra Starink | 28-01-2016

Het ontwerp dat WillemsenU architecten ontwierp voor het nieuwe hoofdkantoor van Nathan in Zevenaar ligt geheel in de lijn met de visie over duurzaamheid dat het bedrijf nastreeft. Nathan biedt producten aan op het gebied van duurzaam verwarmen en koelen. De producten van de fabrikanten die Nathan vertegenwoordigd worden geëtaleerd in een CO2-neutraal gebouw. Architectuur en vooruitstrevende duurzame technologie komen hierin samen.

Het nieuwe pand komt aan de rand van de stad te liggen, grenzend aan het landschap dat zich omhoog trekt onder een beschermende luifel naar de entree. Binnen is er een aangenaam stabiel klimaat, doordat er gebruik gemaakt wordt van de producten van de fabrikanten die Nathan vertegenwoordigd. Hierbij worden betonkernactivering met warmtepomp en bronnen en de ventilatie met warmteterugwinning ingezet om hoge duurzaamheidsdoelen te halen.

Door in een vroeg stadium samen te werken met alle specialismes, was het mogelijk een duurzame totaaloplossing te bereiken die bouwkundige installaties combineert met een efficiënte constructie en hoogwaardige architectuur. Het nieuwe hoofdkantoor dient als een voorbeeld van deze totaaloplossing. Het nieuwe kantoor bevat lesruimtes om kennis van duurzame installaties en de succesvolle integratie hiervan over te dragen. Hiermee is deze totaaloplossing te reproduceren in nieuwe gebouwen.

Betonkernactivering

De keuze voor betonkernactivering zorgt voor een zeer duurzaam gebouw dat techniek en design combineert. Door het in de betonvloer opnemen van de meeste installaties en het weglaten van het gebruikelijk verlaagd plafond komt het schoonwerk betonnen plafond in zicht en kan ongestoord warmte-uitwisseling plaatsvinden tussen de vloer/plafond en de ruimte. De in het beton gestorte roosters voor luchtbehandeling, armaturen voor de basisverlichting en de sprinklerkoppen blijven in het zicht.

Energie-nul concept

Met de juiste toepassingen wordt zowel het gebouw als de omgeving naar een hoger plan getild. Door het omhoog trekken van het landschap worden de parkeerplaatsen aan het zicht onttrokken, richten de glazen gevels van de kantoren zich naar het omringende landschap en wordt de showroom op de toegangsweg gericht. Het ontwerp van het gebouw is afgestemd op de omgeving om het energie-nul concept te ondersteunen. De toepassing van luifels en de oriëntatie van de open gevels naar het zuiden benutten de warmte en licht van de zon. De toegepaste materialen, zoals de pv-cellen in het atriumdak en triple beglazing, worden naast hun bekende duurzame eigenschappen ingezet met een zonwerende functie om het klimaat stabiel te houden.

Projectgegevens

ArchitectWillemsenU Architecten
OpdrachtgeverNathan
AdviseursVerwey (Installaties)
AkoestiekNelissen Ingenieursbureau BV
BrandveiligheidSmits
ConstructeurSterk
LocatieZevenaar
Duurzaamheidsmatregelen HoofdgebouwAll-electric / Betonkernactivering met warmtepomp / LED-verlichting met daglicht- en bewegingscensoren / Ventilatie met warmteterugwinning Luifel en overstekken zuid-, oost- en westgevel / Dichte gevel noordzijde / Deels pv-cellen in glas boven atrium (ook voor zonwering) / Groendak boven parkeergarage (recreatiemogelijkheden en regenwaterintegratie) Extra hal: Noorderlichtstraten met pv-panelen / Energiedak
Extra halNoorderlichtstraten met pv-panelen / Energiedak
IllustratiesWillemsenU

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.