Dynamische foyer Filmhuis Alkmaar

Dynamische foyer Filmhuis Alkmaar

Door: Petra Starink | 20-04-2016

Het vernieuwde Filmhuis Alkmaar in de Pettemerstraat heeft begin april zijn deuren geopend. Het interieurconcept is van architect Rob de Vries. Het filmhuis biedt de bezoekers 3 moderne filmzalen met in totaal 200 zitplaatsen. De foyer staat in dienst van film en dynamiek. De opvallende bar oogt als een stapel filmblikken. 

Na tientallen jaren moest Filmhuis Alkmaar verhuizen van het Verdronkenoord naar Overstad. In het oude gebouw hing nog altijd de ziel van het vroegere Provadja waar het Filmhuis Alkmaar uit ontstaan is.  Het ontwerpproces heeft een belangrijke rol gespeeld in het ontwikkelen van een nieuwe identiteit.

Ronde en vloeiende lijnen

De 3 zalen voor  100, 60 en 40 zitplaatsen  zijn voorzien van de laatste techniek op het gebied van beeld en geluid. Kenmerkend voor de identiteit is de inrichting, dat tegendraads en met een eigen flamboyante beweging tegen de starre constructie van het gebouw in gaat. De ruimte van de nieuwe foyer is mooi van verhouding en rigide van vorm. Vooral de bar in de foyer springt in het oog, een abstractie van gestapelde filmblikken. Door de ronde en vloeiende lijnen is de foyer een intieme plek geworden.

Ruimtelijk filmscherm

Belangrijk in het interieurconcept is de projectie. De foyer is ontworpen als een ruimtelijk filmscherm dat er voor zorgt dat het één dynamische ruimte is, vol film en dynamiek. De inrichting is sober maar zelfs de gele vloer is geschikt voor toekomstige projecties.
Filmhuis Alkmaar is 1 april geopend en streeft naar 80.000 bezoekers per jaar.

Projectgegevens

Naam project Filmhuis Alkmaar
Locatie Pettemerstraat 3, Alkmaar
Architectenbureau Rob de Vries/DVUA
Oplevering april 2016
Beeld Rob de Vries, FramesofGold, Audrey Otermans

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.