Dynamische gevels parkeergarage Zutphen

Dynamische gevels parkeergarage Zutphen

Door: Petra Starink | 08-03-2017

In de wijk Noorderhaven in Zutphen is de nieuwe P+R parkeergarage ontworpen door MoederscheimMoonen Architects geopend. Het ontwerp refereert naar de historische pakhuizen en de oude industrieën van de stad Zutphen. De parkeergarage is voorzien van 2 wokkelvormige hellingbanen die gebruikt worden als in-en uitrit.

Herontwikkeling

Het ontwerp maakte MoederscheimMoonen in opdracht van NS Stations en in samenwerking met Aan de Stegge Twello en dochteronderneming Contintental Car Parks. Het P+R gebouw heeft in 375 parkeerplaatsen en een fietsenstalling voor ruim 600 fietsen en ligt in de wijk Noorderhaven, een voormalig industrieterrein pal naast de binnenstad, het spoor en de IJssel.

Ontwerp

Het ontwerp van MoederscheimMoonen dat refereert naar de historische pakhuizen en de oude industrieën in de stad Zutphen komt tot uitdrukking in de hoofdvormgeving van het gebouw en in de materialisering.

Wokkelvormige hellingbanen

De koppen van het langgerekte gebouw grenzen aan de twee belangrijkste doorgangen onder het spoor (voor auto’s en voetgangers) en hebben in het ontwerp bijzondere aandacht gekregen. Aan één zijde bevindt zich het verticale transport van de garage dat wordt vormgegeven door twee wokkelvormige hellingbanen. Deze eyecatchers lopen uit naar mate je hoger komt en ze geven het gebouw een sculpturale en dynamische aanblik. Aan de andere kopgevel overheerst de duidelijke referentie naar de typologie van het pakhuis door de vormgeving van een karakteristieke gevellijn en houten luiken.

Houten lamellen met verticale ledverlichting

Het gebouw wordt ‘opgetild’ door speels geplaatste gegalvaniseerde kolommen als verwijzing naar het voormalige industriële karakter van de plek. Dankzij deze open plint wordt daglicht op de begane grondvloer gemaximaliseerd. De gevel van de bovengelegen verdiepingen is bekleed met houten lamellen die voor genoeg daglicht zorgen. Deze lamellen zijn in verschillende richtingen gemonteerd en er zijn rode stalen strippen ingebracht. Tussen de lamellen zit verticale ledverlichting. Het interieur van de garage voldoet aan de hoogste eisen van de ESPA, de European Standard Parking Award. De garage is zo ontworpen dat hij in de toekomst eenvoudig uitgebreid kan worden met een extra laag.

Projectgegevens

Naam projectP+R Parkeergarage
LocatieZutphen
Programma/functieParkeergarage voor 375 auto’s met fietsenstalling
ArchitectenbureauMoederscheimMoonen Architects Hoofdarchitect: Erik Moederscheim
ProjectteamJelle Rinsema, Auke Bult, Sulejman Gusic, Fernando Polo Calvo
Opdrachtgever(s)NS Stations
HoofdaannemerContinental Car Parks
Adviseur constructieIngenieursbureau JVZ
Oplevering2017
Bruto vloeroppervlakte12.780 m²
BeeldMoederscheimMoonen Architects

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.