Eco-villa Nieuwveen

Eco-villa Nieuwveen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-06-2008

Projectgegevens

Projectarchitect Jamie van Lede
Medewerkers Jeffrey Mulder en Tjalling Homans
Opdrachtgever Familie van Doorn, Nieuwveen
Hoofdaannemer R.A. van Leeuwen Bouwbedrijf, Alphen a/d Rijn
Adviseur constructie Ingenieursbureau Smitwesterman, Waddinxveen
Adviseur bouwkosten Ingenieursbureau Multical, Rotterdam
Start bouw Maart 2007
Oplevering December 2007
Bruto vloeroppervlakte 195 m²
Bruto inhoud 615 m³
EPC 0.59
Bouwkosten € 330.000, incl. installatiekosten (€ 61.330) excl. inrichting en BTW
Foto’s John Lewis Marshall
Tekst Peter Visser

Deze villa is strak vormgegeven, met een opvallende serre en een dak zonder goten. Maar naast moderne vormgevingsaspecten heeft het huis ook traditionele kenmerken. Het is grotendeels opgetrokken uit hout en het heeft een klassiek zadeldak. Volgens architect Jamie van Lede is het het beste van twee werelden, een tijdloos en vooral ook een slim gebouw en daardoor zeer duurzaam (zie ook Platform verderop in dit nummer).

Zo werd al het water dat op de kassen valt al gebruikt om de planten te bewateren, maar het wordt nu ook gebruikt voor het grijswatercircuit in huis. Het energiesysteem draait op een waterpomp met drie bronnen op 95 meter diepte en er is geen gasaansluiting vanwege de geïsoleerde ligging. Er is een CO2 gestuurd ventilatiesysteem, weliswaar kost dat meer energie dan een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmtewisselaar, maar daar kunnen mensen allergisch voor zijn. Reden voor Van Lede om dat niet in woningen toe te passen.

Er zitten PV-cellen op het dak die zoveel mogelijk aan het zicht zijn onttrokken. Als er meer moeten komen worden die niet op het dak erbij geplaatst, maar wordt er een draaibaar klimrek voor gebouwd, functioneel en het verstoort de architectuur van de villa niet.

Zo zijn er nog veel meer slimme oplossingen, sommige voor de hand liggend, andere verrassend, de hele woning is op daglichtoptimalisatie gebouwd, er zit puingranulaat in het beton in plaats van grint, de leidingen zijn van het milieuvriendelijke polyethyleen in plaats van PVC. En alles aan het huis is gemakkelijk te vervangen als er iets kapot is. Het is een tijdloos huis dat uiterst duurzaam is en past op de plek, en het belangrijkste: het is echt een huis om te wonen.

 

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.