Ecologische zorgboerderij Haren

Ecologische zorgboerderij Haren

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-10-2006

Projectgegevens

Architect Onix Architecten, Groningen
Opdrachtgever Stichting Ecologische Zorgboerderij De Mikkelhorst, Haren
Ontwerpteam Haiko Meijer, Alex van de Beld, Siert-Willem Helder, Berit Ann Roos
Projectrealisatieteam Haiko Meijer, Siert-Willem Helder, Martijn Woldring, Femke Pijnaker
Ontwerp terreininrichting Wim Boetze, Dienst Landelijk Gebied, Groningen
Hoofdaannemer Bouwbedrijf G. Geerts & Zn bv, Zeijen
Adviseur Constructies Ingenieursbureau Wassenaar bv, Haren
Adviseur Installaties Adviesbureau J.P. van der Weele, Groningen
Oplevering september 2003
Bouwsom € 1.008.000, incl. installaties (€ 143.000), excl. inrichting en BTW
Leverancier houtskeletbouw- en dakelementen Houtkonstructie Nederland bv, Emmeloord
Brutovloeroppervlak 1140 m2
Bruto inhoud 4850 m3
Tekst Egbert Koster
Foto's John Lewis Marshall en Peter de Kan (theeschenkerij)

De architectuur van de ecologische zorgboerderij De Mikkelhorst in Haren heeft fundamentalistische trekjes. Alles aan het gebouw is van hout. Het resultaat is een lust voor het oog. Alleen rijst de vraag hoe lang deze schoonheid beklijft.
De zorgboerderij biedt onderdak aan het kantoor van de Mikkelhorst, een winkel, een kantine, was- en kleedruimten en een dierenverblijf annex kinderboerderij. Daarnaast zijn er een ‘theeschenkerij’ en educatieve ruimten. Op de verdieping ligt een conciërgewoning.
De vijf deelvolumes van de zorgboerderij zijn samengebracht onder één sculpturaal gevouwen dak, waardoor de zorgboerderij zich manifesteert als een grote monolithische sculptuur. Alsof over een slordige verzameling panden een laken van hout is gedrapeerd. Deze spanning tussen vorm en bekleding bezorgt het gebouw een surrealistisch karakter.

In de boerderij zijn verschillend verkleurende en verwerende houtsoorten gebruikt. De kolommen en balken van de draagconstructie zijn van gelamineerd larikshout, behandeld met een waterwerend middel. Kozijnen en deuren zijn van onbehandeld gelamineerd larikshout dat sterk verweert (geen Komo-keur). De buitengevels van de verwarmde binnenruimten hebben een bekleding van gewaxt larikshout (waxed wood).
Voor het dak, de gevels van de onverwarmde stal en machineberging en de vlonders rondom het gebouw, is ‘bruin gebakken’ gemodificeerd ongeschaafd vurenhout gebruikt. Dit ‘Plato-hout’ is milieuvriendelijk, louter door verhitting en droging, verduurzaamd.
De dakbedekking van gepotdekselde planken is geen onverdeeld succes. De planken blijken op de flauw hellende dakvlakken niet zo waterdicht. Dit ligt aan de capillaire werking van de naden tussen de planken.
De zorgboerderij heeft geen aparte verkeersruimten.Met schuifdeuren kan voor elk denkbare vorm van gebruik een passende ruimte worden gemaakt.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.