Een compleet stil gebouw

Een compleet stil gebouw

Praktijkcase
Door: Eisma Content Marketing | 12-09-2017

Vilton uit Lelystad helpt architecten en aannemers om storende geluiden in gebouwen te elimineren. Met een eigen team van akoestisch ingenieurs en monteurs zorgt Vilton dat (geluids)trillingen worden opgevangen in funderingen, vloeren, wanden en plafonds. Dit gebeurt met constructieve ingrepen als doosin- doosconstructies en met esthetisch verantwoorde aanvullingen op het interieur.

Silent Building

Silent building’ zo noemt Vilton zijn totaalaanpak van geluid in gebouwen. Het concept werkt het meest efficiënt als de akoestisch ingenieurs van Vilton vroeg in het bouwproces betrokken worden. Vilton kan dan materialen zelf op maat ontwerpen, assembleren en op de bouwplaats monteren. Achteraf akoestiekproblemen oplossen is vaak veel lastiger, maar door Viltons brede aanbod aan akoestische materialen is dit doorgaans toch mogelijk. De volgende praktijkvoorbeelden laten dat goed zien.

Foyer Atlas Theater

Het in 2016 geopende Atlas Theater in Emmen is gebouwd door Dura Vermeer. In het ontwerp van de Deense architect Henning Larsen en de Nederlandse Van den Berg Groep liepen de aluminium gevelpanelen op de buitenwand door in het interieur van de foyer om de ruimte optisch te vergroten. De aannemer voorzag echter dat de combinatie van veel glas, harde wanden en plafonds slecht zou uitpakken voor de akoestiek in de foyer. Vilton die eerder al de trillingsisolatie van vloeren en wanden in de theaterzalen had geleverd, werd benaderd om een akoestische oplossing te bedenken passend binnen het architectonisch ontwerp. Viltons akoestische specialist adviseerde meer absorptie om de nagalm te dempen. Daarop ontstond het idee om de aluminium panelen in de foyer te vervangen door akoestische panelen in dezelfde kleuren en patronen als de aluminium gevel. Vilton Engineering heeft vervolgens een berekening gemaakt van het benodigde dempend oppervlak, waarna het idee is uitgevoerd door Viltons servicedienst. Op de wand zijn de Viltsonic akoestische wandpanelen bevestigd, bekleed met versterkt wolvilt in zwart, wit en grijstinten. Dankzij deze esthetisch verantwoorde oplossing geheel in lijn met wat de architect heeft bedacht, is de foyer nu een prettige plek om te verblijven.

Sporthal St. Antonius Ziekenhuis

Werd in Emmen de akoestiek nog voor de oplevering verbeterd, vaak wordt een storende nagalm pas na klachten van gebruikers ontdekt. Dit was het geval bij de sportruimte van Fysiotherapie in het St. Antonius Ziekenhuis locatie Utrecht, die in 2013 ‘balproof’ is opgeleverd. Een betonnen bak isoleert de trillingen van de vloer, maar door veel beton rondom bleek de ruimteakoestiek in de praktijk niet optimaal. Vooral tijdens groepsinstructies voor revalidatiepatiënten klaagden zowel medewerkers als de patiënten over de slechte verstaanbaarheid, die te wijten was aan een lange nagalmtijd. Het ziekenhuis benaderde verschillenden partijen voor advies. De akoestiekspecialisten van Vilton kwamen uiteindelijk met de beste oplossing. Deze bestond uit geluiddempende Vilton Isonic plafondplaten en sfeervolle geluiddempende wandpanelen met daarop afbeeldingen die het revalidatieteam zelf had gekozen. Anneke Swenker, coördinator Faciliteiten & Vastgoed St. Antonius Ziekenhuis en lid van het bouwteam, is erg tevreden met de gerealiseerde oplossing: ‘De akoestiek voldoet nu helemaal aan onze wensen en de ruimte zelf is er enorm op vooruit gegaan. Het plafond kende veel obstakels, maar de servicemonteurs van Vilton hebben een mooi, symmetrisch plafond gerealiseerd. En dat zonder boren of zagen.’

Leslokalen HAN

Niet alleen bij nieuwbouw, maar ook bij transformatieprojecten kan opeens een akoestisch probleem ontstaan. De parkeergarage van het Gymnasion aan de Heyendaalseweg in Nijmegen is onlangs verbouwd tot een hypermoderne locatie voor de faculteit Sport en Bewegen van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Op de verdieping boven de voormalige parkeergarage is het Radboud Sportcentrum gevestigd. Om ongewenste trillingen van de bovenliggende sportzalen in de leslokalen te voorkomen, waren ingrijpende isolerende maatregelen noodzakelijk. Ontkoppelen van de vloer van de bestaande sportzalen bleek vanwege haalbaar. Aanpak van het plafond onder de trillende vloer was de meest interessante optie. Via een vergelijkbaar project in het Musis Sacrum in Arnhem kwam de opdrachtgever bij Vilton terecht. Vilton adviseerde het plafond te voorzien van een plafondhangersysteem met een dempingspakket van meerdere lagen, dat de trillingen uit de sportzaal opvangt en voor een zeer goede geluidsisolatie zorgt (tot 3 Hz). Om het gewicht van het plafond met daaraan hangende de waterleidingen te kunnen dragen, tekende Vilton Engineering een uitgekiend legplan. De aannemer en afbouwer zorgden daarop voor de uitvoering. Als de lokalen in september in gebruik worden genomen, kunnen de studenten ongestoord hun lessen volgen.

Kantoren ABN AMRO

De wand- en plafondpanelen van Vilton worden doorgaans om akoestische redenen aangebracht, maar ook uit puur esthetisch oogpunt zijn ze erg gewild. Zo vond ABN AMRO het tijd om het interieur van haar kantoren en bankfilialen een andere sfeer te geven. In samenwerking met een interieurarchitect werden verschillende mogelijkheden bekeken. Het idee van Vilton om de tussenwanden van een laag wolvilt te voorzien, had ieders voorkeur vanwege de prachtige uitstraling. Wolvilt is bovendien verkrijgbaar in 51 RAL-kleuren in allerlei dikten, dus is er altijd een kleur die past bij het interieur of de huisstijl. De luchtzuiverende werking en positieve invloed op de akoestiek vormden bijkomende pluspunten. Het grijsbeige wolvilt voor ABN AMRO is in de Viltonfabriek geprefabriceerd voor een strakke montage ter plaatse. Het resultaat is een werkomgeving met een warme, natuurlijke sfeer die helemaal past in deze tijd.

Café Bonnefantenmuseum

Ook interieurarchitect Maurice Mentjens waardeert de uitstraling van vilt. Van het Bonnefantenmuseum in Maastricht kreeg hij opdracht om museumcafé Ipanema een nieuwe, frisse look te geven. In zijn ontwerp wilde Mentjens een aantal wanden met verticale viltpanelen in diverse kleuren bekleden. Om te onderzoeken of hiermee ook de nagalmtijd in het café verkort kon worden, bracht Vilton Engineering in kaart wat het effect van de wanden was op de ruimteakoestiek. Daar kwam uit dat de ruimte ook akoestische plafondpanelen (Vilton Isonic Wool) nodig had. En voor nog meer absorptie zijn de wanden bedekt met een combinatie van vilt met daaronder een laag polyestermateriaal. Het personeel ervaart het gerestylede café als een ware verademing. ‘Ik werk hier al acht jaar, maar heb me nooit gerealiseerd dat de akoestiek zo slecht was,’ is de reactie van een medewerker. ‘Achteraf merk je pas het enorme verschil.’

Foto 1 en 2
Om de nagalm in de foyer van het nieuwe Atlas Theater in Emmen te dempen zijn in plaats van aluminium panelen uit het ontwerp, akoestische panelen toegepast in dezelfde kleuren en patronen als de aluminium gevel buiten. Visueel blijft het oorspronkelijk architectonisch ontwerp, waarbij de buitenwand doorloopt in de foyer, op deze manier gehandhaafd.
Foto 3 en 4.
Door het vele beton rondom was de ruimteakoestiek in de sportruimte van Fysiotherapie in het St. Antonius Ziekenhuis locatie Utrecht niet optimaal. Medewerkers en patiënten klaagden over slechte verstaanbaarheid. Aangebrachte geluiddempende plafondplaten en fotopanelen op de wand zorgen nu voor een betere akoestiek en meer sfeer.
Foto 5.
Vilten wandbekleding in diverse kleuren geeft het café Ipanema in het Bonnefantenmuseum een nieuwe, frisse look. Door een extra geluidsabsorberende polyesterlaag onder het vilt plus akoestische panelen aan het plafond krijgt de ruimte bovendien een aangename akoestiek.
Foto 6.
Faculteit Sport en Bewegen van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Monteurs van Vilton plaatsen brandwerende gipsplaten om daarna een plafondhangersysteem met een deppingspakket van meerdere lagen te bevestigen, dat trillingen van de bovengelegen sportzaal opvangt. Studenten van de HAN kunnen vervolgens ongestoord onderwijs volgen op hun nieuwe leslocatie.
Foto 7-9.
Akoestische wand- en fotopanelen van vilt hebben meerdere kwaliteiten: zo is vilt een mooi natuurlijk materiaal, luchtzuiverend, geluidsabsorberend en verkrijgbaar in 51 RAL-kleuren. Daarom koos ABN AMRO voor viltpanelen van Vilton om haar kantoren en bankfilialen een eigentijdse, warme uitstraling te geven
Foto’s:  Simon Schutter

De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en het vakblad ArchitectuurNL. Op deze pagina’s laat de fabrikant zien hoe een product of dienst wordt toegepast in een project en hoe ze kunnen samenwerken met de architect.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.