Een school met twee gezichten

Een school met twee gezichten

Door: Petra Starink | 29-05-2012

Twee scholen delen één gebouw, ze hebben beiden een eigen ingang, eigen lokalen en speelplaats. Maar op de begane grond worden vaklokalen gedeeld en de aula’s kunnen door een flexibele wand geschakeld worden tot één grote ruimte. Twee gymzalen hebben een eigen ingang en zijn intern verbonden met de rest van het gebouw, maar kunnen zo ook door buurtbewoners buiten schooltijd gebruikt worden.

De buurt Duinzigt in het Haagse Benoordenhout is als het ware een eilandje aan de rand van de stad, geen doorgaande wegen, alleen bewoners komen er. De enige bovenwijkse voorziening is de American Protestant Church en tot een aantal jaren geleden de International School. Deze laatste is naar Voorschoten verhuisd en zo kwam er plek vrij voor nieuwbouw. Niet zolang geleden werd het verzorgingstehuis Meester Visserhuis opgeleverd en nu dus ook een dubbele school.

Doordat het gebouw tussen twee wegen in ligt was het mogelijk ze allebei een eigen ingang en adres te geven. Maar dat is dan ook het enige dat aan de buitenkant laat zien dat het om twee scholen gaat, het gebouw zelf oogt als één school. De gevel is uitgevoerd in een lichte natuursteen, travertin, en wordt doorsneden door lange horizontale puien, uitgevoerd in bronskleurig aluminium. De translucente gevelbekleding van de bovenste gymzaal laat deze ’s avonds werken als een lantaarn.

Projectgegevens

Locatie Theo Mann Bouwmeesterlaan, den Haag
Projectarchitect Theo Kupers
Projectteam Perry Klootwijk, Christophe Banderier, Nadja Borkowski, Rob Kotte
Opdrachtgever De Haagse Scholen en Lucas Onderwijs Den Haag
Management Ceres Projecten Den Haag, Maurice Smith
Hoofdaannemer Vink Bouw, Nieuwkoop
Binenhuisarchitect en buitenruimte N2 architekten
Kunst en belettering Atelier Rene Knip/Janno Hahn
Adviseur constructie Van der Vorm Engineering, Delft
Adviseur installaties IOC, Ridderkerk
Adviseur bouwfysica en akoestiek Bureau Nieman
Adviseur procedures Jan van Rooijen
Start bouw Juni 2010
Oplevering November 2011
Bruto vloeroppervlakte 3400m2
Programma 2 scholen met 22 groepslokalen, leerpleinen, 4 vaklokalen, kantoren, lerarenkamers, 2 gymzalen, speelpleinen en parkeervoorzieningen
Bouwsom € 3.600.000 incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Leveranciers :
Vloerafwerkingen Eputan, Meerkerk
Gymzaal inrichtingen Bosan Sport, Haaksbergen
Beletteringen Swoon, Rotterdam
Inrichting keukenlokalen Metos, Ruurlo
Natuursteen gevel Natumar, Venlo
Aluminium gevelpanelen Reynaers
Beglazingen Saint-Gobain, Veenendaal
Houten binnenkozijnen Timmerfabriek gebr Bos, Goudriaan
Hang en sluitwerkbeslag FSB
Translucente gevel Rodeca Systems, Alphen aan den Rijn
Tekst Peter Visser
Foto's Roos Aldershoff, Peter Visser (5)

De twee scholen voor voortgezet speciaal onderwijs hebben ieder hun eigen domein, maar delen op de begane grond twee vergaderruimtes en een aantal vaklokalen, zoals de hout- en metaalwerkplaats en groot- en kleinkeuken. Op de twee verdiepingen zijn de scholen wel ruimtelijk gescheiden, maar niet visueel. Door vides en doorkijkjes is er toch contact tussen de twee scholen mogelijk.

De twee gymzalen zijn bovenop elkaar in een hoek van het gebouw geplaatst en dit deel steekt daardoor boven de rest uit. De plattegrond van het hele gebouw is compact met verschillende routes er doorheen. Op de begane grond begeleidt een groene houten wand de route naar de aula’s, op de verdiepingen zijn de verkeersruimten uitgerust met lambriseringen van witte geglazuurde tegels.

Op vloeren en wanden zijn kleurvlakken aangebracht die het gebouw een extra uitstraling geven. De speciaal ontworpen belettering binnen en buiten maakt onderdeel uit van de architectuur.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.