Een stoer huis met schitterende uitzichten

Een stoer huis met schitterende uitzichten

Door: maurice | 14-09-2011

Net ten zuiden van Delft, midden in de polder, staat een strak woonhuis, uitgevoerd in cortenstaal, hout en glas. De staat van de oorspronkelijke woning was dermate slecht, dat die niet meer te redden was en er geen andere optie overbleef dan nieuwbouw.

De opdrachtgever wilde een huis dat eerlijk, verrassend, puur en stoer is met een functionele indeling van de begane grond. Voor deze uitgangspunten hebben ze een beeldcollage gemaakt van natuurbrood met water en een collage van referentiebeelden met de nadruk op de lichtinval.

Duidelijk is dat de opdrachtgever absoluut geen bakstenen huis wil ondanks het feit dat deze locatie zou moeten voldoen aan de criteria van ‘traditionalisme’. Gekozen wordt voor een schil van cortenstaal aangevuld met het zeer duurzame Nobelwood voor de terugliggende geveldelen en de terrassen. En glas, heel veel glas, voor ruime uitzichten op onder andere het Abtswoudse Park en de polder.

Ondanks het feit dat er weinig traditioneels in het ontwerp is te vinden adviseert de welstandscommissie positief: De commissie is heel enthousiast over de principes en uitgangspunten van het ontwerp. De wijze waarop het huis zich bescheiden en natuurlijk in de omgeving voegt door vormgeving en materiaaltoepassing is voor de commissie een gegronde reden om een positief advies af te geven.

Projectgegevens

ProjectteamIemke Bakker, Artsje Hylkema,Tim van Beurden, Clara Ghinassi
Opdrachtgeverparticulier
HoofdaannemerBouwmaatschappij Tizo, Zoeterwoude
Adviseur constructiePieters Bouwtechniek, Delft
Adviseur installaties en bouwfysicamoBius consult, Delft
Start bouwMei 2010
OpleveringJanuari 2011
Bruto vloeroppervlakte220 m2
Bruto inhoud650 m3
TekstPeter Visser
Foto’sArtsje Hylkema

Bij het ontwerp is veel aandacht besteed aan details, zo is ervoor gezorgd dat de verticale houten delen in de schuine zuidgevel en de horizontalen van terras en balkon naadloos op elkaar aansluiten door ze een verschillende breedte te geven. Het cortenstaal staat als het ware buiten het gebouw, de waterafvoer gebeurt erachter, waardoor een zuiver volume is ontstaan.

Het dak is in twee richtingen licht hellend uitgevoerd, waarbij de hellingshoek is bepaald door het maximaal toegestane volume. Hierdoor krijgen de kamers op de verdieping een extra dimensie en meer lucht. Dat geldt ook voor de overloop die doorloopt in een grote glaspui in de oostgevel.

De zuidgevel bestaat op de begane grond grotendeels uit glas, dat wordt beschaduwd door het terras op de eerste verdieping. De hoofdslaapkamer op de verdieping richt zich met een grote glaspui op het Abtswoudse Park in het oosten. Door het vele glas is een licht huis ontstaan met vanuit elke kamer schitterende vergezichten.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.