EGM ontwerpt Radboudumc gebouw S

EGM ontwerpt Radboudumc gebouw S

Door: Petra Starink | 07-11-2017

Het Radboudumc is gestart met de aanbesteding voor haar nieuwe hoofdgebouw met entree. EGM architecten tekent voor het ontwerp van het gebouw S, dat bestaat uit drie atria waaronder de klinieken en poliklinieken. Voor het ontwerp is gekozen voor een moderne vertaling van de Bossche School-Stijl, die kenmerkend zijn voor de eerste gebouwen op de Radboudumc campus. De periode van aanbesteding tot ingebruikname duurt ongeveer 3,5 jaar.

Flexibel ontwerp gebouw S

Het ontwerp van EGM architecten biedt overzicht, daglicht en uitzicht. Het ontwerp van de ruimtes, vorm, afmeting, en inrichting laat toe dat deze flexibel te gebruiken zijn in de toekomst. Ook de thema’s verbinding met de natuur, en openheid komen in het ontwerp terug. Gebouw S heeft veel daglicht en uitzicht, is beplanting geïntegreerd en hebben patiënten toegang tot de buitenruimten. Het bouwdeel S krijgt vier dak- en patiotuinen op verschillende posities in het gebouw, die bereikbaar zijn en het uitzicht vormen vanaf de polipleinen en de kliniek.

Gebouw van elf verdiepingen

Gebouw S vervangt een groot aantal gebouwen .Gebouwen aan de oost- en westzijde van het ziekenhuis zoals bijvoorbeeld Oogheelkunde worden gesloopt. Andere afdelingen als Interne Geneeskunde en Medische Oncologie krijgen in de nieuwbouw een plek. Daarnaast worden ook facilitaire voorzieningen en kantoren voor de staf in dit gebouw ondergebracht. Het plan leidt tot een drastische herordening van de campus en een aanzienlijke reductie van het vloeroppervlak met 15 procent (ca. 70.000 m²). Het gebouw krijgt in totaal elf verdiepingen. Het totale vloeroppervlak bedraagt circa 45.000 m². Deerns is verantwoordelijk voor het ontwerp van alle installaties.

BREEAM-NL Excellent

Ingenieurs- en adviesbureau DGMR bewaakt de duurzaamheid door de begeleiding en het advies voor de implementatie van BREEAM-NL te verzorgen. De ambitie is om de classificatie BREEAM-NL Excellent te behalen. Er wordt veel aandacht besteed aan de energiezuinigheid, en een prettig binnenklimaat, en aan het gebruik van duurzaam materiaal.

Smart Building

Het nieuwe gebouw wordt een slim gebouw door de toepassing van een Smart building system; met deze functionaliteiten kunnen onder andere de zorgprocessen worden ondersteund en daardoor de kwaliteit van de zorg worden verbeterd. Ook biedt het systeem mogelijkheden voor onder andere sturing van licht en klimaat, dit op basis van een smart device.

Het ontwerp van gebouw S is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met medewerkers van Radboudumc en haar patiënten. In de ‘samen ontwerpen’ weken zijn in compact tijdsbestek de plattegronden met  uitgewerkt en vastgesteld. ptg advies ontwikkelde in samenwerking met het Radboudumc de huisvestingsfilosofie en het programma van eisen voor de nieuwbouw en is verantwoordelijk voor het projectmanagement in de ontwikkelfase.

Ruimte voor bezinning

Vanuit de overtuiging en missie van het Radboudumc zal gebouw S ruimte bieden aan plekken voor ontmoeting en bezinning. In de planvorming zijn dit de zogenaamde ‘stepping stones’ in het helingsproces van de patiënt. Hiervoor zijn in de kliniek zogenaamde ‘hubs’ gecreëerd, huiskamers en lounges om elkaar te ontmoeten of even rustig te ontspannen.

Projectgegevens

Naam project Gebouw S Radboudumc
Locatie Geert Grooteplein Zuid, Nijmegen
Projectarchitect EGM architecten, Dordrecht
Opdrachtgever(s) Radboudumc, Nijmegen
Interieurontwerper Suzanne Holtz Studio, laren
Adviseur constructie Adviseur draagconstructies: Aronsohn Constructies raadgevende ingenieurs , Amersfoort. Adviseur Duurzaamheid: DGMR, Arnhem. Huisvestingsadvies en projectmanagement:  ptg advies
Adviseur installaties Deerns
Adviseur bouwfysica Peutz, Mook
Start bouw 2018
Oplevering 2021
Bruto vloeroppervlakte 45.000 m²
Beeld EGM architecten, Suzanne Holtz Studio

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.