Eigentijdse herenhuizen

Eigentijdse herenhuizen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-10-2006

Projectgegevens

ArchitectArchitectenmaatschap Groeneweg & Van der Meijden, Dordrecht
OpdrachtgeverMaasplan Projectontwikkeling, Dordrecht
HoofdaannemerBVR Bouw, Roosendaal
Adviseur ConstructiesWijcon, Zwijndrecht
Adviseur BouwfysicaCauberg-Huygen, Rotterdam
OntwerpHendrik Groeneweg
Opleveringjanuari 2004
Bouwsom€ 1.416.000 incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Bruto vloeroppervlak1.837 m2
Bruto inhoud5.236 m
Inhoud per woning850m3 tot 1200m3
TekstIris Knapen
Foto'sHuub Kooyker

De architectuur van vijf eigentijdse herenhuizen in het centrum van Dordrecht zoekt aansluiting bij de omgeving, zonder te historiseren. Ieder huis kreeg een eigen gezicht dat naadloos aansluit op de omliggende gevels.

De huizen zijn gebouwd op diepe percelen tussen de Wijnstraat, eens de belangrijkste handelsstraat van de stad, en de Mattenkade. De kavelbreedte is aangepast aan de doorsnee breedte van vier à vijf meter.

Twee woningen hebben een tuintje op de begane grond en een woonkamer op de eerste verdieping, die via een vide en een hoge glaspui zicht biedt op de achterliggende haven.

De andere drie huizen hebben vanuit de salon op de eerste verdieping en het daarboven gelegen dakterras zicht op de haven. Deze woningen kregen een patio om te voorkomen dat een pijpenla-effect ontstond, en om voldoende licht in de 28 meter diepe huizen te brengen.

Verschillende soorten steen zijn gebruikt, donker Hagemeister Berlin, rode handvormsteen en witte verblendsteen. De strakke subtiele kroonlijsten lopen ofwel gelijk met de gevel of hebben prefab betonnen dakoverstekjes.
De hardstenen plinten zijn gevlamd, gezoet of geschuurd en variëren in hoogte. Bij de twee linkergevels bindt deze de begane grond en de woonverdieping samen.

Opvallend eigentijds element is het horizontale raam met zinken omlijsting op de bovenverdieping van het middelste huis. De kozijnen zijn lichtgrijs gelakt, de beweegbare delen kregen een antracietgrijze kleur. Deze kleuren komen uit de kleurenwaaier van Hendrik Groeneweg en architect Kees Rouw met vijfenvijftig eigentijdse kleursuggesties gebaseerd op het historische kleurgebruik in de stad.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.