Eigentijdse villa G-House

Eigentijdse villa G-House

Door: Petra Starink | 22-12-2015

Villa G-House ontworpen door Lab32 architecten ligt aan de Reeuwijkse Plas. De belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp waren de natuurlijke kwaliteiten van de omgeving, de relatie met het water, minimale vormgeving en het gebruik van state of the art materiaal. De opdrachtgevers, met een voorliefde voor water wilden ook dat de villa duurzaam en levensloopbestendig zou zijn.

Met het gereedkomen van de villa is een lang gekoesterde droom van de opdrachtgevers in vervulling gegaan. De villa heeft een buitenberging die voor het grote deel onderkeldert is en een vrijstaand gastenverblijf met dubbele garage en boothuis. De indeling van de villa wordt bepaald door de ligging van het kavel aan het water. In de ruime centrale hal wordt dit direct duidelijk door de weidste beleving richting de plas. Aan de zuidzijde liggen de belangrijkste woonvertrekken zoals de woonkamer en de keuken met grote minimalistische raampartijen.

De hoekramen zijn zodanig uitgekiend dat deze de lijnen van het water volgen. Het aangrenzende overdekte terras versterkt met haar horizontale lijnen deze weidsheid. Belangrijk in het spel van uitzicht en privacy is de patio met driezijdig glas die niet alleen contact met de straat mogelijk maakt vanuit de woonkamer maar ook zicht geeft op de slaapkamer. Aan de patio ligt de master bedroom met een eigen toilet en badkamer. Op de begane grond bevinden zich tevens twee werkkamers en een tweede slaapkamer met eigen badkamer die op termijn geschikt is voor inwonende zorg.

Door het vele glas in de villa wordt het water onderdeel van het leven in huis. Het souterrain is bereikbaar met de huislift en ook via de open trap in de centrale hal. Hier zijn, naast de technische ruimte en bergingen, de derde en vierde slaapkamers gelegen en de wellness ruimte.

Zwevende sculpturale vormen

Het gastenverblijf op het naastgelegen perceel heeft een dubbele garage en boothuis gekregen. De hoekverdraaiing van het gastenverblijf speelt in op de bestaande bebouwing en maakt de zijtuin van de villa aan de straatzijde meer besloten en opener naar het water. Kenmerkend voor de architectuur zijn de zwevende sculpturale vormen, de zichtlijnen , de ruimtelijkheid en de sterke relatie binnen-buiten die volledig is afgestemd op de locatie. De combinatie van materialen en de krachtige omlijningen van de grote glaspartijen alsmede de overstekken en vloeiende bewegingen zijn de blikvangers van deze villa. De materialen zijn beperkt tot wit geïsoleerd gevelstucwerk in combinatie met zwarte aluminium kozijnen en voor het gastenverblijf geprepatineerd zink in een licht grijze kleur.

Minimalistische esthetiek

Het interieur is in harmonie met de villa en past perfect bij de minimalistische esthetiek die de opdrachtgevers nastreefden. Strak en puur design gecombineerd met zeer hoogwaardige materialen. De afwerking binnen is minimalistisch strak, met lichte vloeren die buiten zijn doorgezet in terassen en randen, hardglazen deuren en maatwerk kastenwanden.

Binnenklimaat

De villa is voorzien van een warmtepomp met aardwarmte in combinatie met een cv systeem en een luchtbehandeling met warmte terugwinning. De duurzame warmte via vloerverwarming zorgt voor een aangenaam binnenklimaat in de winter en koeling in de zomer.De gevels en daken zijn hoogwaardig geïsoleerd en de grote glasoppervlakken hebben tripple beglazing. Overdekte terrassen en automatische zonnedaken boven het ochtendterras en de patio zorgen ervoor dat in elk jaargetijde naar eigen wens gebruik kan worden gemaakt van zonnewarmte. De lichtstraten, die een bijzondere beleving aan de ruimtes geven, zijn voorzien van zonwerende beglazing.

Projectgegevens

Projectjaar 2012-2015
Vloeroppervlakte BVO 650 m2
Fotografie Rene de Wit
Ontwerp Lab32 architecten
Materialen Strikolith, Aluverre, Nedzink
Architect Ing. Loek Stijnen
Interieurontwerp Lab32 architecten in samenwerking met Jos van Zijl
Aannemer Bouwbedrijf valkenburg
Tuinontwerp Lab32 architecten
Constructeur Geelhoed
Installatie MD service
Grondwerk Van Rijn Services
Stucwerken Van Ballegooien Afbouw
Meubels Domez Interieurarchitecten
Werktuigbouwkundig installateur Haitsma BV

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.