Entree Pieter Baan Centrum Almere

Entree Pieter Baan Centrum Almere

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-10-2018

Het Pieter Baan Centrum (PBC), onderdeel van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) heeft haar nieuwe onderkomen in Almere. Het Rijksvastgoedbedrijf realiseerde dit in opdracht van Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De entree van het Pieter Baan Centrum is ontworpen door studio Prototype.

Entreegebouw vormgegeven als open plek

Het nieuwe Pieter Baan centrum is verhuisd van Utrecht naar Almere en wordt geïntegreerd binnen de grenzen van de Oostvaarderskliniek. Het entreegebouw is vormgeven als een open plek binnen een nieuw gecreëerde omslotenheid, in de vorm van een sereen lichthof. Drie enorme monumentale deuren begeleiden de bezoeker naar de entreepatio en staan symboliek voor het passeren van de beveiligingsgrens. Het interieur van het entreegebouw voelt sereen en licht aan, een houten meubel is vormgegeven als de ruggengraat van het interieur. Het meubel eindigt in de wachtruimte, waar het onderdeel is van een panorama gericht op de clear-zone langs de eindeloze beveiligingsmuur.

Projectgegevens

Naam projectEntree Pieter Baan Centrum Almere
LocatieCarl Barksweg, Almere
Architectenbureaustudio Prototype
ProjectarchitectJeroen Spee, Jeroen Steenvoorden & Janne van Berlo
ProjectteamGijs van Suijlichem, Nout Barentsen, Sjoerd van Greevenbroek,Coline Mauroy, Lara Monfort, Steven Otten, Rossella VillaniDieter Vlieghe
Opdrachtgever(s)Rijksvastgoedbedrijf
HoofdaannemerHeijmans Utiliteitsbouw
Adviseur constructieRemko Wiltjer IMD Raadgevende Ingenieurs
Adviseur installatiesHeijmans Installatietechniek
Start bouw2015
Oplevering2018
Bruto vloeroppervlakte200 m²
BeeldJeroen Musch Photography

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.