Entresol bindt ruimtes samen

Entresol bindt ruimtes samen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-01-2007

Projectgegevens

ArchitectEGM architecten, Rotterdam
OpdrachtgeverParticuliere opdrachtgever
HoofdaannemerVan Omme en de Groot Bouw- en Aannemersbedrijf, Rotterdam
Adviseur ConstructiesCorsmit Raadgevende ingenieurs, Rijswijk
Adviseur BouwfysicaEGM adviseurs, Rotterdam
Ontwerpir. Arnold Sikkel en Rogier van Est
ProjectteamRob Niessen, Hans van den Wijngaarden
Oplevering2004
Bruto vloeroppervlak200m²
Leverancier Aluminium kozijnen en sheddakenFirma Vogt
Leverancier Geprofileerde staalplaatFirma PIB
Leverancier Gepotdekselde houten delenPontmeijer
TekstIris Knapen
Foto'sJeroen Musch

Wonen in een oase van rust aan de rand van een bedrijventerrein en een havenoverslagplaats lijkt een onwaarschijnlijke combinatie. Toch is EGM architecten erin geslaagd in Rotterdam-Zuid een woonhuis/atelier te bouwen dat zich voegt naar het ruwe havenlandschap en tegelijkertijd afzondering en geborgenheid biedt.

Reeds eerder waren het radarstation uit de jaren vijftig en een werkplaats samengevoegd tot woonhuis. Maar het geheel voldeed niet langer aan de wensen van de bewoners. Daarom werd de toren gerenoveerd en de oude woonkamer/keuken – de vroegere werkplaats – getransformeerd tot een modern woonhuis. Het rechthoekige volume werd in de lengterichting uitgebreid met een atelier.

Een van de eisen van de opdrachtgevers was dat de keuken moest worden behouden. Daarom werd de 1,2 meter hoge metselwerksokkel van de oudbouw gehandhaafd en een split-level met het achterliggende atelier gecreëerd.

Als contrast met de gelaagdheid en verticaliteit van de toren kreeg het woonhuis een sterk horizontaal georiënteerd en open karakter. De horizontaliteit wordt benadrukt in de entresol die over de gehele lengte van het huis loopt.

Door de drie vloerniveaus (entresol, oorspronkelijke vloer en uitbreiding) ontstaat een spannende ruimtewerking.

Het atelier wordt afgesloten door twee sheddaken die de ruimte voorzien van noorderlicht en bovendien fraai zicht bieden op de toren.
In het exterieur is aansluiting gezocht bij de havenarchitectuur: een gebouw dat doet denken aan een loods met industriële gevelbeplating. De laatste is speciaal ontwikkeld en geeft door afgeschuinde vlakken het huis een steeds ander aanzicht.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.