Kleur in het Farelcollege Ridderkerk

Kleur in het Farelcollege Ridderkerk

Project
Door: Petra Starink | 19-01-2015

KCAP Architects&Planners heeft de uitbreiding van het Farelcollege aan de Kastanjelaan in Ridderkerk ontworpen. De scholengemeenschap heeft meerdere vestigingen in de stad. Met de uitbreiding van het nieuwe mavogebouw is een stap gezet om alle ruim 1.800 leerlingen op termijn op één locatie te huisvesten. Het concept biedt mogelijkheden voor verdere uitbreiding in de toekomst.

De uitbreiding omvat op drie bouwlagen twaalf klaslokalen en een flexlokaal op de begane grond. Het biedt op 1.700 m2 plaats voor 400 leerlingen. Op het terrein stonden al twee gebouwen, het hoofdgebouw met gymzaal uit 1989 en de vmbo-uitbreiding uit 1997. De nieuwbouw kraagt met de bovenste bouwlaag uit over de bestaande gymzaal. Met deze brug ontsluit de nieuwbouw de tussenliggende buitenruimte, en vormt een hoge poort van zeven meter de entree voor de school. In het midden is een centraal binnenplein. Het nieuwe hart van het Farelcollege.

Baksteenpatroon

Met deze verbinding is er een samenhang tussen de gebouwen ontstaan, maar tegelijk behouden alle gebouwen hun eigen karakter. Binnen het gebouwenensemble toont de gevel van de uitbreiding een warme en eigen uitstraling door een genuanceerd baksteenpatroon met bronskleurige geanodiseerde aluminium kozijnen. “Kleur en textuur steunen de verbinding met de bestaande gebouwen en zorgen ook voor een duidelijke afleesbaarheid van de verschillende afdelingen.

Kleuren in interieur

In het interieur zorgt de kleur groen voor identificatie met de mavo-opleiding. Oranje en blauw zijn de kleuren van de andere opleidingen. De centrale trap en de open en flexibele ruimten in de brede gangen tussen de klaslokalen bieden de mogelijkheid voor ontmoeting en sociale interactie.

Projectgegevens

Locatie Kastanjelaan 50, Ridderkerk
Fotografie Ossip van Duivenbode
Ontwerp KCAP Architects&Planners
Opdrachtgever Farelcollege Ridderkerk, Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs 9CVO) Rotterdam
Tekeningen KCAP

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,