Faro bouwt eerste energieneutrale huis in A'dam

Faro bouwt eerste energieneutrale huis in A'dam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-04-2009

Na het succes van een energie-efficiënte woning op Steigereiland, heeft Faro Architecten voor een tweede versie de lat hoger gelegd. Woonhuis 2.0 is energieneutraal en wordt volgens de normen van Cradle to Cradle gebouwd. De CO2-reductie is 100%.

Dit wordt bereikt door de woning op passiefhuis-niveau te brengen met een isolatiewaarde van Rc=10 door middel van drievoudige beglazing, volledige kierdichting en een WTW installatie. Het isolatiemateriaal is organisch.

De geïntegreerde photovoltaïsche cellen in de luifel en de windmolens leveren voldoende elektriciteit om naast de nominale elektriciteitsbehoefte ook de naverwarming van het water te voorzien.

Extra energie
Een zeer grote boiler van 2m3 zorgt voor grote accumulatie van energie. De WTW installatie en de hoge ventilatievoud in combinatie met 3-voudig glas garanderen een hoog comfort. De aanvoer van lucht geschiedt direct van buiten maar wordt eerst opgewarmd door een twee meter onder de woning ingegraven Sole grondwarmtewisselaar.

Extra energie voor ruimteverwarming en tapwater wordt geleverd door warmwater collectoren. Deze zijn in de kroonlijst van de gevels geïntegreerd. De temperatuur wordt zo nodig opgevoerd door middel van een luchtwater warmtepomp. Elektra wordt geleverd door twee DonQi windturbines en 6m2 PV panelen.

Houten gevel
De diepe ligging van de horizontale ramen voorkomt een te veel aan zoninstraling. De grote glasvlakken hebben regelbare zonwering. Voor de toiletten en wasmachine wordt regenwater gebruikt.

De houten gevel wordt niet geïmpregneerd maar gebrand naar een oude Japanse traditie. De verbrande toplaag maakt verduurzaming door schilderwerk of impregneren overbodig.

Video
Bekijk hier een reportage van de Amsterdamse tv-zender AT5 over het gebouw

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.