Flexibel en demontabel woon-werk complex

Flexibel en demontabel woon-werk complex

Door: Petra Starink | 05-06-2018

Buiksloterham in Amsterdam-Noord is een voormalig industriegebied dat zich ontwikkelt tot proeftuin voor circulair wonen. Onlangs is gestart met de bouw van een experimenteel circulair woongebouw ontworpen door GAAGA studio for architecture. Het ontwerp is een duurzaam, adaptief en demontabel gebouw dat zich ook in de toekomst voegt naar de woon-werkwensen van de bewoners. De toekomstige bewoners hebben bij dit project invloed gehad op het ontwerpproces, een gevolg van de aanpak in de vorm van een bouwgroep.

Gebouw verbonden door collectieve daktuin

Het ontwerp van GAAGA beslaat twee gebouwen op één kavel, met elkaar verbonden door een collectieve daktuin boven een gedeelde parkeergarage. Het ene gebouw telt 5 verdiepingen met in totaal 9 appartementen, het andere omvat 3 rijwoningen. Om te voldoen aan de eis van twintig procent werkfunctie die de gemeente Amsterdam stelde, is in het appartementsgebouw gekozen voor werkruimtes aan huis. Ook de rijwoningen beschikken over een werkruimte, ditmaal op de begane grond.

Open woonruimte met kolommenstructuur

De werkruimtes zijn nadrukkelijk geschikt voor meerdere functies en beschikken over een eigen toegang. Dit geeft het gebouw de bewegingsvrijheid die nodig is om zich naar toekomstig gebruik te voegen. Een andere ontwerpkeuze die het gebouw adaptief maakt, is de open woonruimte met kolommenstructuur en zonder dragende scheidingswanden tussen de woningen. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om in de toekomst relatief eenvoudig woningen samen te voegen.

Ontwerpfilosofie best fit

Met het ontwerp geeft GAAGA uiting aan de ontwerpfilosofie van ‘best fit’. De gedachte hierachter is dat er in een samenleving die steeds diverser wordt geen plaats is voor generieke gebouwen voor de gemiddelde mens. Dit ‘one size fits all’-denken leidt daarbij tot onnodig ruimte- en materiaalgebruik. GAAGA zoekt de oplossing daarom in architectuur voor de niet-gemiddelde mens, specifiek en doelmatig met ingebouwde flexibiliteit. Dat betekent: zo bouwen dat het gebouw eenvoudig geschikt te maken is voor ander gebruik, andere gebruikers of hergebruik.

Demontabel en recyclebaar

Een voorbeeld van demontabel bouwen is het prefab betonnen casco. Normaliter wordt het leidingwerk ingestort in de vloeren. Bij dit project zijn de waterleiding, elektra en riolering daarentegen opgenomen in voorzetwanden en verlaagde plafonds. Door de scheiding van constructie en installaties én de demontabele constructieve verbindingen is het casco volledig demontabel. Ook is de draagvloer door het ontbreken van ingestorte installaties aanmerkelijk dunner, wat materiaal scheelt. Naast bouwen op een manier dat je de materialen kunt hergebruiken, draait circulair bouwen ook om het hergebruiken van materialen van andere bouwwerken. Zo is in de gevels gebruikgemaakt van oude damwandprofielen van azobé, een zeer hard en duurzaam West-Afrikaans hardhout.

GAAGA

GAAGA studio for architecture werd in 2006 opgericht door Arie Bergsma (MSc) en Esther Stevelink (MSc). Het bureau richt zich op custommade architectuur.

Projectgegevens

Locatie Ridderspoorweg, Amsterdam
Programma/functie Woongebouw
Architectenbureau GAAGA
Projectteam Esther Stevelink, Arie Bergsma, Maaike van der Veer
Opdrachtgever(s) Bouwgroep BSH20E/ OntwerpJeWoning BV
Hoofdaannemer Vinkbouw Nieuwkoop BV, Bestcon BV
Adviseur constructie Van Rossum BV,  Amsterdam
Adviseur installaties Hiensch BV, Amsterdam
Adviseur akoestiek Mobius BV, Delft
Beeld GAAGA

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.