Fotostudio met western red cedar lamellengevel

Fotostudio met western red cedar lamellengevel

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-11-2006

Projectgegevens

Architectbbvh architecten en stedenbouwkundigen, Rotterdam
OpdrachtgeverThesi Geesink photography, Amsterdam
HoofdaannemerScheurer, Amsterdam
Adviseur ConstructiesAdviesbureau Sterk, Breda
OpleveringDecember 2004
Bruto vloeroppervlak280 m2
Bruto inhoud790 m3
Leverancier Zonwering/luiken voor en achterzijdeLenco, Rosmalen
Leverancier OverheaddeurEuro-deur, Nieuwkoop
Leverancier Zweeds rabat in western red cedar, behandeld met Olympic StainHouthandel Abraham van Stolk, Rotterdam
TekstPeter Visser
Foto'sThesi Geesink photography

Op Prinseneiland staan veel pakhuizen, oude scheepswerven en loodsen tussen woongebouwen. Door deze diversiteit aan gebouwen is het al eerder mogelijk gebleken moderne nieuwbouw op het Prinseneiland te realiseren, zonder dat het uit de toon valt in het beschermde stadsgezicht. Ook in dit geval is dat goed gelukt, het uiteindelijke resultaat is een gebouw dat qua vorm en materialisatie uitstekend past tussen de bestaande bebouwing, zonder historiserend te zijn.

De vorm van het woonhuis annex fotostudio vertoont overeenkomst met het gebouw links van het trapgevelgebouw, al is het wel iets hoger. De gevel is bekleed met western red cedar rabatdelen en sluit daarmee goed aan op de buurman rechts. Aan de straatkant is een frame bevestigd met ellipsvormige, houten lamellen, die van binnenuit te bedienen zijn om de daglichttoetreding te regelen.
De achtergevel bestaat uit vier grote schuifluiken met regelbare, rechthoekige lamellen. Aan deze zijde bevindt zich de fotostudio, zodat regeling van daglicht hier extra belangrijk is. Bovendien zorgt een vide voor een maximale daglichttoetreding bij een open stand van de luiken. Daarnaast levert de vide een fraai ruimtelijk effect op.
Op verzoek van de buren zijn ter hoogte van de verdiepingen enkele uitsparingen in de zijgevel op de bovenste verdieping opgenomen. Aan zowel de straat- als de grachtzijde geeft de fotostudio een afwisselend gevelbeeld, afhankelijk van het gebruik van de bewoner.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.