Frivole kastenwanden als ruimtescheiding in kinderdagverblijf

Frivole kastenwanden als ruimtescheiding in kinderdagverblijf

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-11-2006

Projectgegevens

Architecthp architecten, Rotterdam
OpdrachtgeverDISCK, Rotterdam
HoofdaannemerDickhoff-Spindler, Rotterdam
OpleveringOktober 2003
Bruto vloeroppervlak420 m2
Bouwsom€ 240.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
MeubelbouwerPelser interieurs, ’s-Hertogenbosch
TekstPeter Visser
Foto'sBouw, Manou Huijbregts en Pelle Poiesz

Het hart van het kinderdagverblijf aan de Rotterdamse Hudsonstraat is een centrale speelhal. Rond deze hal zijn alle andere ruimten gegroepeerd: een groepsruimte voor 0-2 jarigen, een groepsruimte voor 2-4 jarigen (beide met slaapruimte), een groepsruimte voor naschoolse opvang, een vergaderruimte, een kantoor en een keuken.

De groepsruimten worden van elkaar en van de hal gescheiden door kleurige kastenwanden, niet door muren. De kastenwanden bieden extra speelruimte voor de kinderen omdat er zitjes, nissen en bankjes in zitten. Doordat de kasten niet tot aan het plafond doorlopen oogt het kinderdagverblijf ook als één grote ruimte en niet als afzonderlijke ruimten. Het voordeel van de kastenwanden is dat er extra bergruimte is voor de kinderspullen zoals speelgoed, jassen en extra kleren. Bovendien zijn de kastjes gemakkelijk schoon te maken. De eigen kleur van elke kastenwand geeft herkenbaarheid aan de diverse ruimtes.
De verlichting is huiselijk gehouden, er zijn geen tl-lampen. Een houten systeemplafond zorgt voor een prettige akoestiek. Alle noodzakelijke (nood)voorzieningen zijn zoveel mogelijk onderdeel van het ontwerp gemaakt. Zo zit de brandslang in een kastje van de kastenwand en zijn de bordjes naar de uitgangen zoveel mogelijk geïntegreerd in het plafond.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.