Galeriewoning, Wassenaar

Galeriewoning, Wassenaar

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-12-2010

Projectgegevens

Projectarchitect Han de Kluiver
Opdrachtgeverparticulier
HoofdaannemerGMB Beton- en Industriebouw West Zuid, Ridderkerk
TuinarchitectBuro Robert Broekema, Amsterdam
Adviseur constructieBartels Ingenieurs voor Bouw & Infra
Adviseur w-installatiesKorporaal Installatietechniek, Oud-Beijerland
Adviseur e-installatiesIntraco Elektro Installatietechniek, Leidschendam
Start bouw2009
Oplevering2010
Bruto vloeroppervlakte660 m2
Bruto inhoud2250 m3
Leverancier kozijnen en glas TGM, Asten
Leverancier natuursteenNatumar, Venlo
TekstPeter Visser
Foto’s Han de Kluiver
Interieur en materialisatieStudio M4, Den Haag

De opdrachtgever wilde een gebouw laten realiseren waarin hij zijn omvangrijke kunstcollectie kon onderbrengen. Volgens het bestemmingsplan mocht op deze locatie slechts een woning worden gebouwd, dus werd er voor een ondergrondse oplossing gekozen. Bovengronds staat er nu een bescheiden gebouw dat als woning te gebruiken is, de twee ondergrondse verdiepingen herbergen de collectie.

Ruim 80% van het gebouw is ondergronds gerealiseerd. Zichtbaar vanaf de straat is slechts een zo klein mogelijke woning met een vereiste breedte van 7,5 meter. De slaap- annex badkamer zijn met een kleine ingreep als garderobe te gebruiken, de keuken is een mooi uitgiftepunt voor de catering. Bovengronds is feitelijk de ontvangstruimte, ondergronds bevinden zich de tentoonstellingsruimten.
Het gebouw is ontworpen rond een servicekern, uitgevoerd als een schijf met een donkere natuurstenen bekleding (Basaltlava) met daarin de lift en technische ruimten. Aan de noordzijde daarvan is de zwevend uitgevoerde, in de betonwand ingeklemde en van een glazen balustrade voorziene trap met open treden gesitueerd, aan de zuidzijde de expositieruimten.

Drie grote daklichten zorgen voor daglicht in de expositieruimten, vides zorgen ervoor dat het daglicht tot op de onderste verdieping doordringt. Een van deze daklichten is te openen teneinde grote kunstwerken naar beneden te kunnen takelen. Vanwege de daklichten is het gelukt het hele gebouw als verblijfsgebied te realiseren omdat er overal voldoende daglicht binnenkomt, ook op zeven meter onder de grond.

Basaltlava en Goldbank
Het gebouw is minimalistisch vormgegeven en strak gedetailleerd. De gevels van de servicekern zijn afgewerkt met een warme Basaltlava, afkomstig uit het Duitse Mendig, de overige gevels met een goudgele Jura Goldbank, eveneens uit Duitsland afkomstig. De natuurstenen platen zijn drie centimeter dik en onzichtbaar gemonteerd aan de betonnen kern. Voor de wanden en vloeren van sanitaire ruimten en voor de begane grond vloer is eveneens Jura Goldbank toegepast.

De binnenwanden zijn grotendeels voorzien van wit pleisterwerk. De vloer van niveau -2 is een gietvloer en de tussenvloer (niveau -1) is omkleed met een teakhouten afwerking. Vanwege de harde materialen is voor sommige wanden en plafonds gekozen voor baswaphon sandwichpanelen. Deze zijn gemaakt van minerale wol met een poreuze toplaag waarin gemalen glas is verwerkt. De panelen zorgen voor voldoende geluidsdemping in de galerie.

Zwembad
In de tuin loopt een slingerend pad van de bestaande woning naar de nieuwbouw, dat als een meanderende beeldenroute de twee gebouwen met elkaar verbindt. De noodzakelijke apparatuur voor de beveiliging zijn buiten weggewerkt in omliggende bomen en niet aan de gevels bevestigd, om het gebouw niet te ontsieren. Ook de daklichten zijn zo onopvallend mogelijk gemaakt, door ze bijna horizontaal uit te voeren.

In de tuin van het woonhuis was nog ruimte voor een bijgebouw van 45 m2, een overdekt zwembad van 2,1 bij 15 meter met in de lengte gemotoriseerde glazen puien, die in de zomer geheel kunnen worden opengeschoven. Ook hier zijn de gevels bekleed met Jura Goldbank, waardoor het zowel in vorm als in uitvoering aansluit bij de galerie

Het project was een van de genomineerden voor de Schreudersprijs 2009 van het COB.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.