Gelijmd metselwerk en ontkleurd glas in MuZEEum

Gelijmd metselwerk en ontkleurd glas in MuZEEum

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-10-2006

Projectgegevens

Architect RGD, Marc van Roosmalen
Opdrachtgever Stichting Maritiem Museum Zeeland
Hoofdaannemer Bouwcombinatie MMZ v.o.f.
Adviseur Constructies, installaties en bouwfysica Rijksgebouwendienst Directie Ontwerp en Techniek, RGD
Projectmanagement Rijksgebouwendienst Directie Zuid-West, RGD
Tuinarchitect Govert Visser Tuinvormgeving, Schiedam
Oplevering Juli 2002
Bruto vloeroppervlak 2.813 m2
Bruto inhoud 9.225 m3
Bouwsom € 4.000.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Tekst Iris Knapen
Foto's Ger van der Vlugt

Het MuZEEum combineert het 17e-eeuwse Lampsinshuis, twee 19e-eeuwse pakhuizen en twee oude woonhuisjes met nieuwbouw. Architect Marc van Roosmalen maakte van het ensemble een transparant en logisch geheel. Om het geheel overzichtelijk te houden, koos hij voor een open nieuwbouw met loopbruggen, vides, glas, zink en een ‘zwevende’ vloer.

De gevel is hier als een scherm voor geplaatst met verticale bakstenen elementen binnen een horizontale geleding. De gelijmde bakstenen zijn een duurzame combinatie van traditioneel en modern. De ramen, eveneens gelijmd, zijn in geraffineerde kleurnuances uitgevoerd en verwijzen zo naar vroegere glas-in-loodramen. Een van de ramen is maximaal óntkleurd om het veel geroemde Zeeuwse licht door te laten.

Een brede tochtsluis achter de gevel geeft toegang tot het museum. De glazen wand vormt samen met de enkele gevelbeglazing een gecombineerde spouwmuur. De entree ligt op dijkhoogte, met een vloer van duurzaam Siberisch larikshout. Een trechtervormige trap brengt de bezoeker naar het kelderniveau. Hier bevinden zich tentoonstellingsruimten onder de oorspronkelijke gewelven, en is een onderdoorgang gemaakt. Door de verwijdering van de oudbouw ontstonden problemen met de afvoer van de trekkrachten van de gewelven. Daarom zijn in de zijmuren van de gewelven ankers geplaatst. Dwars door de gewelven heen is geheid om de nieuwbouw te funderen. Onder de oudere panden zijn betonnen platen gelegd.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.