George & Ira door LEVS architecten

George & Ira door LEVS architecten

Door: Petra Starink | 14-03-2016

De eerste paal voor het appartementencomplex Gershwin Brothers, ontworpen door LEVS architecten is geslagen. De nieuwbouw ligt op de hoek Boelelaan-Buitenveldertselaan in het centrum van de Amsterdamse Zuidas. Gershwin Brothers bestaat uit 2 verschillende gebouwen met ieder een eigen identiteit, vernoemd naar de broers George en Ira Gershwin.

Tweekleurig mestelwerk

De twee gebouwen zijn in samenhang ontworpen maar hebben ieder een eigen karakteristiek. George, het hoge hoekgebouw, is stoer en sober. Ira staat ernaast en is warmer van kleur, kleiner van schaal en rijker gedetailleerd. Tweekleurig metselwerk en uitkragende balkons zorgen voor een vervlechting van een horizontale en verticale geleding. Tussen de gebouwen ligt een semiopenbare, landschappelijk ingerichte groenstrook, met bij Ira een privé-hof aan het water. Onder het project ligt een gezamenlijke parkeergarage van twee lagen. Op de begane grond van George zijn commercieel ruimten gehuisvest.

Energiezuinige nieuwbouw

De woningen hebben een compacte bouw en zijn goed geïsoleerd. Door gedeeltelijk gebalanceerde ventilatie met HR-warmteterugwinning toe te passen en gedeeltelijk vraaggestuurde ventilatie, wordt het warmteverlies beperkt.
Door de slimme thermostaat die met een smartphone op afstand is te bedienen, wordt er voor gezorgd dat de warmte niet nutteloos wordt gebruikt. Op het dak wordt geen plek onbenut gelaten om duurzame elektriciteit op te wekken middels zonnepanelen, waarmee de ledverlichting op een duurzame manier de gebouwen verlicht. Met een EPC van 0,3 is de nieuwbouw bijzonder energiezuinig te noemen.”
Naar verwachting worden de appartementen eind 2017 opgeleverd.

Projectgegevens

Naam project Gershwin Brothers
Locatie Zuidas, Amsterdam
Programma/functie 160 huurwoningen, winkels, parkeergarage
Architectenbureau LEVS architecten
Opdrachtgever(s) Gershwin Brothers Wonen V.O.F.
Adviseur installaties DWA
Start bouw 2016
Oplevering eind 2017
Beeld Beeldenfabriek, LEVS architecten

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.