Geslaagde pilot in Deurne

Geslaagde pilot in Deurne

Door: Peter Visser | 29-10-2015

Wat moet je als er een overschot aan ruime eengezinswoningen en een tekort aan kleine woningen in je voorraad zit? Woningbouwvereniging Bergopwaarts zocht het antwoord in de splitsing van grote woningen in kleinere appartementen. Architectenbureau Vissers & Roelands kreeg de opdracht voor een pilotproject aan de Europastraat in Deurne en transformeerde drie eengezinswoningen in zes appartementen. Een geslaagde pilot die dankzij tevredenheid bij bewoners en opdrachtgever in Deurne een vervolg krijgt.

Binnen een gelijkblijvende woningvoorraad, heeft Bergopwaarts meer woningen nodig voor een- of tweepersoonshuishoudens. Dit wil zij bereiken door onder andere transformatie van grote eengezinswoningen tot dubbele appartementen. Dit omdat de komende vijftien jaar het aantal eenpersoonshuishoudens flink toeneemt en er minder behoefte zal zijn aan grote eengezinswoningen.
De drie eengezinswoningen in Deurne stammen uit de jaren zestig. De Splitsing in appartementen startte in augustus 2014 en begin januari 2015 kregen de eerste bewoners de sleutels. Alle woningen hebben een eigen voordeur aan de straatzijde. De appartementen op de begane grond zijn bestemd voor senioren en hebben een uitbouw gekregen op de plaats van de voormalige berging en terras. Achterin de tuinen zijn nieuwe bergingen gerealiseerd evenals een vijftal parkeerplaatsen. Op de plaats van de keuken is nu een badkamer te vinden en de woonkamer heeft nu een open keuken.

Extra dakramen

Op een deel van de uitbouw is een terras gecreëerd voor de bovenwoningen, die verder ook een nieuwe badkamer kregen en een woonkamer met open keuken. Een deel van de zoldervloer is verdwenen en samen met extra dakramen zorgt dit voor veel licht in de woningen. Bovendien zijn alle installaties vervangen en zijn de woningen goed geïsoleerd. Hierdoor kunnen de woningen weer zeker 40 jaar mee.
Het project is een initiatief van Bergopwaarts in samenwerking met ketenpartners Vissers & Roelands Architecten & Ingenieurs uit Eindhoven, Hendriks Coppelmans Bouwgroep uit Uden, Kemkens Installaties uit Eindhoven en constructeur Bolwerk Weekers uit Deurne. Een evaluatie onder de nieuwe bewoners (vier van de zes hebben gereageerd), toont een grote tevredenheid, als enig minpuntje werd de grootte van de tuin genoemd, ondanks een forse verkleining vonden sommige bewoners hem toch nog te groot.
Inmiddels is besloten meer grote woningen te gaan splitsen. Architectenbureau Vissers & Roelands doet onderzoek naar welke woningen uit de voorraad van Bergopwaarts nog meer in aanmerking komen voor splitsing.

Projectgegevens

Tekst Peter Visser
Fotografie Peter Visser, Vissers & Roelands

Dit artikel is gepubliceerd in ArchitectuurNL nummer 5 van 2015.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.