Gesloten bouwblok in Apeldoorn

Gesloten bouwblok in Apeldoorn

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-01-2007

Projectgegevens

Architect Poolen architectuur, Apeldoorn
Opdrachtgever Vof Kanaalmolen, Voorburg
Hoofdaannemer Aannemers- en Beheermaatschappij M.J. Goossen bv, Almelo
Projectarchitect Jan Poolen, Armand Hermans
Medewerkers Gert van Eijden, Debbie Zaaijer, Bonnie Snoek
Oplevering juni 2004
Bouwsom € 18.730.000 (woningen ), € 1.490.000 (casco comm.ruimte), € 6.050.000 (kelder), incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Bruto vloeroppervlak 22.204 m2
Bruto inhoud 178.514 m3
Leverancier Metselwerk (Hagenmeister) Kooy baksteencentrum, Bilthoven
Leverancier Beplating achterzijde (IBS-line natuurgevelplaat) International Building Supplies, Hengelo
Differentiatie 134 woningen, commerciële ruimte (3472 m2), parkeergarage

Adviseurs
Adviseur Constructie Aveco de Bondt BV, Rijssen
Adviseur Installaties Adviesbureau Installatietechniek T&H, Nieuwegein
Adviseur Bouwfysica Wolf & Dikken Adviseurs, Wateringen
Adviseur Akoestiek Dorsser raadgevende ing., Den Haag
Adviseur Bouwmanagement Strabag Development, Voorburg
Adviseur Bouwkosten BBN Adviseurs, Houten
Tekst Peter Visser
Foto's Ger van der Vlugt

Project Stadskade is een van de laatste onderdelen van de Apeldoornse Kanaaloevers. Na tien jaar is het voormalige industrieterrein veranderd in een woonwijk. Door zijn ligging is het een uitbreiding van de binnenstad. Drie architecten werkten aan het plan, dat de typologie van het gesloten bouwblok kent.

Het grootste deel van de vorige eeuw vormde het gebied Kanaaloevers het industriegebied van Apeldoorn. Maar met de groei van de stad en de aanleg van nieuwe industrieterreinen raakten de Kanaaloevers in verval. Sinds het midden van de jaren ’90 worden de bedrijfsgebouwen geleidelijk gesloopt, wordt de grond gesaneerd en verrijzen er woningen, in totaal zo’n 1500.

Architecten uit het hele land ontwerpen er projecten, met als blikvangers Het Potlood van EGM architecten en de vier woontorens langs het kanaal van Rudy Uytenhaak. Maar ook architecten als Groosman Partners, Roelf Steenhuis, Klunder architecten en Dick van Gameren bouwden er.

In het deelplan Stadskade werkten drie architecten. DKV ontwierp appartementen langs het kanaal. Poolen architecten ontwikkelde een lang appartementengebouw aan de Molenstraat, met een hoekgebouw aan de Stadskade. En op het driehoekige binnenterrein daar tussenin ontwierp Rijnvos Voorwinde eengezinswoningen.

Binnen het stedenbouwkundige plan van Rein Geurtsen werden de plannen van de verschillende architectenbureaus in workshops op elkaar afgestemd. Zo ontstond er een eenheid in vormgeving en materiaalgebruik door deze zorgvuldig op elkaar af te stemmen.

Stadskade kent de typologie van het gesloten bouwblok. De definitie van de randen en de relatie tot het binnengebied vormen het centrale thema van het plan. De expressie van de individuele onderdelen van het bouwblok is hieraan ondergeschikt. Zowel de hoekblokken met huurwoningen als de tussenliggende koopappartementen kennen derhalve een vergelijkbare opbouw. Het zijn in basis donker gemetselde blokken die zweven op een commerciële plint.

De achtergevels met galerijen zijn met hout bekleed en vormen een zachtere achtergrond voor de laagbouw op het binnenterrein. In de gemetselde gevels zorgen vooral de loggia’s en de balkons in kleur (zilvergrijs) en materiaalgebruik (blank hout en mat glas) voor lichtere accenten. Dit sluit goed aan bij de eveneens lichtere bebouwing van de eengezinswoningen.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.