Getronics Zoetermeer

Getronics Zoetermeer

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-07-2009

Projectgegevens

Projectarchitecten Fred Bos, Dennis Hofman
MedewerkersMartijn Blankhorst, Atelier Bouwkunde Rotterdam
Opdrachtgever LSI Rokkeveen, Rotterdam
HoofdaannemerDura Vermeer, Leidschendam
TuininrichtinDura Vermeer Infra, Rotterdam
Adviseur constructie IOB, Hellevoetsluis
Adviseur installaties Van Toorenburg Adviseurs, Den Haag
Adviseur bouwfysica DGMR, Den Haag en Peutz, Zoetermeer
Start bouw September 2005
Oplevering Maart 2007
Bruto vloeroppervlakte 18.500 m2 kantoor, 3000 m2 parkeergarage, 7000 m2 terrein
Bruto inhoud 66.800 m3 kantoor, 10.800 m3 parkeergarage
Bouwkosten € 22.500.000
Prefab beton Hurks Beton, Veldhoven
GevelsMohrmann en Co, Leeuwarden
Staalconstructie Moeskops Staalbouw, Bergeijk
Metselwerk Daas Baksteen, Zeddam
TekstPeter Visser
Foto'sFrançois Verhoeven

Robuuste, gemetselde volumes vormen het kader voor een grote stedelijke ruimte, een kamer volgens het bestemmingsplan, met verschillende sferen. Het bestemmingsplan vroeg ook om een aantal losse kantoorgebouwen, maar gebruiker Getronics Pink Roccade wilde natuurlijk één gebouw. Door de losse gebouwdelen op de bovenste verdiepingen met elkaar te verbinden werd een oplossing gevonden die aan beide eisen tegemoet kwam.

Het nieuwbouwcomplex van Getronics Pink Roccade is het sluitstuk van de kantorenlokatie Sawa’s, nog een overblijfsel van de Floriade 1992 in Zoetermeer. Andere Sawa’s bestaan uit een aantal losse gebouwen met verschillende gebruikers, maar dit complex bestaat uit twee langgerekte gebouwen die de begrenzing van de stedelijke kamer vormen.
De gebouwen worden doorsneden door grote glazen poorten waardoor een belangrijke fietsroute loopt. Deze poorten zorgen ervoor dat het lijkt alsof het om meerdere gebouwen gaat. Een glazen bruggebouw boven de ingang maakt van het complex een geheel, zonder dat het eruit ziet als een massaal kantoorgebouw.
Door het probleem van de verschillende eisen van stedenbouwkundig plan en gebruiker als een uitdaging te zien en er een oplossing voor te vinden heeft het gebouw een duidelijke meerwaarde gekregen vergeleken met de andere Sawa’s.

De kamer tussen de twee hoofddelen van het complex kent verschillende sferen: het inritplein, met toegang tot de parkeergarage, het ingangsplein met de glazen hoofdingang van het complex, een watertuin en een groentuin. De pleinen, en de parkeergarage zijn verdiept aangelegd, de fietsroute gaat daar overheen en heeft daardoor een mooi uitzicht op de tuinen over het ingangsgebouw heen. Door de tuinen lopen twee wandelroutes. Het binnenterrein is openbaar en toegankelijk voor zowel kantoorgebruikers als Zoetermeerders.
De architectuur is sober en robuust, met een donkere baksteen en stevige glazen accenten in de vorm van bruggebouw en poorten. Opvallend zijn het glazen ingangsgebouw en de glazen erkers die de verder strakke gevels van het complex doorbreken en verlevendigen.
Opmerkelijk voor een gebouw van deze omvang is nog dat er tussen eerste schetsontwerp en oplevering maar twee jaar zit. Dit snelle tempo heeft er enerzijds voor gezord dat het uiteindelijke gebouw amper afwijkt van het ontwerp, anderzijds heeft het er toe bijgedragen dat de bouwkosten laag konden blijven.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.