Gevarieerd woningaanbod in Haagse nieuwbouw

Gevarieerd woningaanbod in Haagse nieuwbouw

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-11-2006

Projectgegevens

Architect Architectenbureau Marlies Rohmer, Amsterdam
Projectarchitect Marlies Rohmer
Opdrachtgever Vestia Den Haag Zuidoost
Hoofdaannemer Van Wijnen Stolwijk
Medewerkers Jan van Erven Dorens, René van der Horst, Charles Hueber, Cyrus Clark, Jannegien Luursema, Arjan van Ruyven, Martin Koster
Directie De Comme bouw- en projectmanagement, Zaltbommel
Oplevering juli 2005
Bouwsom € 21.800.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Bruto vloeroppervlak 32.275 m2
Differentiatie 99 maisonnettes, 102 appartementen, 11 bedrijfswoningen, 2 gemeenschappelijke ruimten tbv ouderen, 1335 m2 bedrijfsruimte, 93 parkeerplaatsen (half mechanisch), 96 openbare parkeerplaatsen, 8875 m2 plein

Leveranciers
Leverancier Constructie Buro Broersma adviesbureau voor beton en staalconstructies, Den Haag
Leverancier Installaties Deerns raadgevende ingenieurs bv, Rijswijk
Leverancier Bouwfysica en akoestiek Dorsserblesgraaf bv, Den Haag
Leverancier Bouwkosten Van Voorden en de Groot groep, Den Haag
Tekst Peter Visser
Foto's Luuk Kramer en Marlies Rohmer

In de Haagse Transvaalbuurt loopt het grootste herstructureringsproject van Nederland. De komende tien jaar moet de huidige probleemwijk hip, jong en multiculti worden. Bijna de helft van alle woningen wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Maar er komen ook parken en ontmoetingsplekken. Marlies Rohmer realiseerde in dit kader drie markante bouwblokken. Een plein met speelvoorzieningen is door de gemeente uitgewerkt.

Het wijkplan Transvaal staat voor een gevarieerde woningvoorraad, stimulering van samenleving en economie en het oppoetsen van het imago van de wijk.

Het woningcomplex Stellenbosch is een mooi voorbeeld van deze doelstellingen. De nieuwbouw bestaat niet alleen uit huur-, maar ook uit koopwoningen. Verder zien we een grote variëteit in woningtypes, van compacte appartementen tot grote eengezinswoningen, en omvat het plan een woon-zorgcomplex voor ouderen en gehandicapten.

De stedenbouwkundige structuur van Transvaal toont een homogene opbouw van lange smalle straten en bouwblokken. De sobere bouwblokken tellen overwegend drie lagen, met afgeschuinde hoeken. De gevels zijn verlevendigd door een ritmiek van erkers, portieken en reliëf in het metselwerk. Deze elementen vinden we ook, op een eigentijdse manier, terug in de nieuwbouw.

Bijzondere details zijn de inspringende ingangsnissen, uitgevoerd in prefab betonmetselwerkelementen met een staand metselverband en voorzien van twee deuren – ook als er maar één woning achter zit.

De gevels van de binnengebieden vormen een sterk contrast met de buitengevels, lichte staalplaten en groene beplating wisselen elkaar af, waardoor een groene vrolijke sfeer ontstaat.

De architect is er in geslaagd een evenwicht tussen oud en nieuw tot stand te brengen.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.