Gevarieerde woningbouw in Veersche Poort

Gevarieerde woningbouw in Veersche Poort

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-02-2007

Projectgegevens

Woonhof De Dolphijn
ArchitectRothuizen Van Doorn ’t Hooft, Goes
OpdrachtgeverOntwikkelingsmaatschappij De Veersche Poort vof
DirectieWoongoed Middelburg
HoofdaannemerWalcherse Bouw Unie, Grijpskerke
Adviseur ConstructiesSnellen, Meulemans en van Schaik, Breda
Adviseur BouwfysicaS&W Consultancy, Middelburg
Opleveringaugustus 2004
Bruto inhoud16.520 m3
Differentiatie20 woningen
Totale stichtingskosten€ 3.800.000
Bouwsom€ 2.600.000, incl. installaties (€ 200.000), excl. inrichting en BTW
Leverancier GevelisolatieSirabo, Reeuwijk
Leverancier HekwerkenFEK Metaal, Waalwijk

Twee-onder-een-kapwoningen
Bruto vloeroppervlak per woning189 m2
Bruto inhoud per woning496 m3
Leverancier MetselwerkH. & J. Iking Berkel Braun, Stadtlohn, Duitsland
TekstPeter Visser
Foto'sGer van der Vlugt

De stedenbouwkundige opzet van de Veersche Poort is even eenvoudig als doeltreffend met een grote variatie aan woningtypes.
De hoven die in de eerste fase zijn gebouwd zijn autovrije pleinen, waaronder een parkeergarage ligt. Om het plein heen zijn diverse woningtypen gegroepeerd, zoals eengezinswoningen, herenhuizen en appartementen, zowel in de koop- als in de huursector.
In de tweede fase hebben auto’s wel toegang tot de hoven, maar de opzet is gelijk gebleven. Aan de grachtzijde liggen een aantal kadewoningen in het water. Op het vaste land liggen de bergingen en garages, verstopt onder een grasdak, hiermee refererend aan een oud vissersplaatsje, waar bergingen voor de schepen op haast identieke wijze zijn aangebracht.

Een tweede zijde bestaat uit geschakelde rijenwoningen, de overige twee zijden bestaan uit verschillende typen patiowoningen. Deze laatste zijn voorzien van carports, de rijenwoningen hebben parkeerplaatsen voor de deur.
De twee-onder-een-kapwoningen aan de Grote Sternstraat lijken op grote vrijstaande woningen door de diagonale daken en de asymmetrische gevelindeling. Het zijn echter 20 geschakelde woningen.
In de tuin heeft een aantal woningen een halfverdiepte parkeergarage, waarvan de bovenkant zich onder ooghoogte bevindt. Hierdoor zijn de garages geen obstakels in de tuin, maar een onderdeel van die tuin. De tuinen zijn van elkaar gescheiden door een metalen hekwerk dat volgend jaar helemaal begroeid zal zijn met klimop.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie