Gevel van bomen in cortenstaal

Gevel van bomen in cortenstaal

Door: Petra Starink | 16-10-2018

De leerlingen van het Graafschap College in Doetinchem hebben eind augustus hun nieuwe schoolgebouw betrokken. Het gebouw ontworpen door cepezed en cepezedinterieur huisvest de opleidingen Sport en Bewegen en Veiligheid en Vakmanschap. Opvallend aan het gebouw is de cortenstalen voorzetgevel met bomen.

Nieuwbouw Graafschap College

Het Graafschap College aan de Sportweg op de plek van de voormalige tennishal op Sportpark Zuid in Doetinchem is eind juni opgeleverd en kan 700 leerlingen herbergen. Het schoolgebouw bestaat uit een opzet met twee beuken en daartussen een ruimtelijk en sociaal hart. Het vloerveld van het atrium is vormgegeven als getrapt landschap dat refereert aan sport en samenwerking en de naam “het Middenveld” draagt. Op dit middenveld bevindt zich de kantine die de interactie binnen het gebouw versterkt.

Gevel van bomen in cortenstaal

De gevels met hoge horizontale bandenramen bieden optimale indelingsvrijheid en een panoramisch uitzicht. Verbijzondering van de aanblik en wering van warmtelast vindt plaats middels een alzijdige stalen voorzetgevel met een organische boomstructuur aansluitend op de boombeplanting rondom. De bomen zijn gerealiseerd door Metadecor, dit in opdracht van de KlaassenGroep. Iedere boom is uniek ontworpen en opgedeeld in segmenten en met vaste verbindingen aan elkaar bevestigd. De bomen bestaan uit 500 unieke onderdelen. De voervelden zijn net als de thermische gevels generiek van aard en dragen bij aan een hoge mate van indelingsflexibiliteit.

Daglicht in gebouw via gevel

Het schoolgebouw heeft een royale daglichttoetreding via de gevel en het glazen atriumdak, hiermee is een gezond binnenklimaat en een aangename beleving gerealiseerd. De inzet van daglicht gecombineerd met led-verlichting heeft geleid tot een forse energiebesparing. Voor het zelfstandig opwekken van duurzame energie zijn pv-panelen op het dak geplaatst en staan er zonneboilers ten behoeve van de opwarming van tapwater. De school is 100% elektrisch; er is geen gasaansluiting en het gebouw voldoet aan de eisen voor Frisse School Klasse B.

Projectgegevens

Naam projectGraafschap College
LocatieSportweg 3, Doetinchem
ArchitectenbureauCepezed, Delft
Opdrachtgever(s)Graafschap College Doetinchem
HoofdaannemerKlaassengroep Dinxperlo
Oplevering2018
BeeldPetra Starink

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.