Gevel van stalen lamellen voor CKE Eindhoven

Gevel van stalen lamellen voor CKE Eindhoven

Door: Petra Starink | 15-03-2018

Centrum voor de Kunsten in Eindhoven (CKE) is naar ontwerp van Studio Groen+Schild uitgebreid en gerenoveerd. Om het gebouw een nieuwe identiteit te geven is een tweede gevel van stalen lamellen toegevoegd.

Uitbreiding en renovatie CKE Eindhoven

Het Centrum voor de Kunsten is een multidisciplinaire, educatieve instelling voor amateurkunst. Voorheen gevestigd op twee locaties in de stad, de ambitie was om al het kunstonderwijs op één plek in een dynamisch, open en gastvrij gebouw samen te brengen. Het CKE besloot  de bestaande muziekschool aan de Pastoor Petersstraat 180 te renoveren en uit te breiden.

Gevel met stalen lamellen

De bestaande muzieklokalen, dansstudio’s, werkruimtes en concertzaal zijn gerenoveerd en installatietechnisch gemoderniseerd. Groen+Schild koos ervoor om een deel van de beganegrondvloer te verlagen tot op het maaiveld om het contact met de stad te vergroten en zo het gewenste open podium met horecaruimte te creëren. Hiervoor moest een complexe aanpassing aan de fundering van de begane grond worden gedaan. Aannemer Hazenberg Bouw maakte daarvoor gebruik van innovatieve vijzeltechnieken en ondersteuningsconstructies. Voor de uitbreiding is een extra derde verdieping met leslokalen en theater ontworpen door Groen+Schild. Opvallend is de toevoeging van een tweede gevel met stalen lamellen.

Besparing op energie

Het CKE koos niet voor nieuwbouw, maar voor uitbreiding en renovatie van één van de twee bestaande gebouwen. Door te kiezen voor één efficiënt en duurzaam gebouw behaalt het centrum inmiddels een energiereductie van minimaal 65%. Dat is des te indrukwekkender wanneer je kijkt naar het aantal vierkante meters dat nu in gebruik is.        Er wordt 15% meer functionele vierkante meters gebruikt dan voorheen in de twee gebouwen samen.

Duurzame materialen

In het gebouw is gekozen voor een multifunctionele invulling van de nieuwe en bestaande ruimtes. Dit zorgt ervoor dat de ruimtes veel intensiever kunnen worden gebruikt en is er minder vaak leegstand. Een ander duurzaamheidsaspect is het gebruik van duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen, zoals de aluminium gevelbeplating voor de uitbreiding.

Gebruik van mobiele tunnels

Tijdens de bouw maakte aannemer Hazenberg Bouw gebruik van eigen innovatieve mobiele tunnels waardoor het centrum open kon blijven. Deze tunnels zijn flexibele, gebogen stofschermen op wielen. Door deze steeds op een slimme manier te (ver)plaatsen, konden de gebruikers van het CKE veilig de verschillende ruimtes bereiken. Het CKE Eindhoven is eind 2017 geopend.

Projectgegevens

Naam projectCentrum voor Kunsten Eindhoven CKE
LocatiePastoor Peterstraat 180, Eindhoven
ArchitectenbureauStudio Groen+Schild, Deventer.Oorspronkelijke architect:              Architektensamenwerking BV, projectarchitekt M.G. van Teeffelen
Opdrachtgever(s)Centrum voor de Kunsten, Eindhoven
HoofdaannemerHazenberg Bouw, Vught en Hoppenbrouwers Techniek, Udenhout
Adviseur constructieAdviesbureau Tielemans
Adviseur installatiesNelissen ingenieursbureau
Start bouwstart ontwerp:2014
Oplevering2017
Bruto vloeroppervlakte3.754 m2 (voor), 5.660 m2 (na) m²
BeeldMike Bink, Twycer

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.