Gevelhuid van staal

Gevelhuid van staal

Door: Petra Starink | 23-03-2016

Voor Jacobs Elektro Groep heeft Oomen architecten op bedrijventerrein Minervum in Breda een nieuw bedrijfspand ontworpen. Een duurzame installatie met warmte/koude opslag in de bodem, zonnepanelen en duurzame LED verlichting zorgen dat het gebouw volledig energieneutraal is. Het De identiteit van het bedrijf wordt weerspiegeld in het ontwerp van het gebouw. Het gebouw is flexibel opgezet en biedt de mogelijkheid om in de toekomst uit te breiden.

Jacobs Elektro Groep verleent diensten als elektrotechnisch installatiespecialist. Zij ondersteunen klanten in de utiliteitsbouw en particuliere sector tijdens renovatie en nieuwbouw. In hun dagelijkse bedrijfsvoering staat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen centraal: mensen, milieu en markt.

Gevelhuid van staal

De verschillende bedrijfsprocessen bij Jacobs Elektro Groep zijn geïntegreerd in het nieuwe gebouw. Bij aankomst springt het gebouw door zijn ligging direct in het oog. Het ontwerp is massief en lichtvoetig. De transparantie en het contact met de omgeving ervaar je pas ín het gebouw dat, in tegenstelling tot wat de buitenzijde doet vermoeden, licht en luchtig van karakter is. De gebruikte materialen geven het bedrijfsgebouw een geheel eigen karakter. De gevelhuid van staal met een bijzondere coating is speciaal hiervoor ontworpen en geproduceerd. De wisselende breedtes van het gevelprofiel geven het gebouw een levendig karakter.

Stalen damwandprofiel

De locatie heeft een spievormige plattegrond. Om het gebouw zo prominent mogelijk op de locatie te leggen, is het zo ver mogelijk naar voren geschoven, direct aan de waterpartij. De plattegrond is een resultante van deze uitgangspunten. Een gebouw dat van alle kanten zichtbaar is.

Direct ontstond het idee van een huid die om het gebouw heen wordt getrokken zonder dat er onderscheid wordt gemaakt tussen kantoor en magazijn. Om dit betaalbaar te houden, is gezocht naar een eenvoudig materiaal dat op een bijzondere manier wordt toegepast. Dit werd een stalen damwandprofiel dat in verschillende breedten gecombineerd wordt.

Lichtstraat

Een enkele duidelijke insnijding markeert de entree. De positie van de entree is afgestemd op de zichtlijn van de aanpalende straat. De tweede insnijding markeert de expeditie ingang. Deze is minder prominent maar geeft het gebouw een krachtige vorm. De overkapping is functioneel waardoor de expeditie droog kan plaatsvinden.  De kantoren zijn langs de weg gepositioneerd zodat de ruimtes niet te diep worden en er overal daglicht binnenkomt. De lichtstraat en patio zorgen er voor dat het licht van twee kanten de kantoren binnenkomt.

Lamellen als permanente zonwering

De wens naar transparantie van de kantoren stond haaks op het idee van de doorlopende huid aan de buitenzijde. Door ter plaatse van de ramen de huid te perforeren ontstaan lamellen die voor de ramen langslopen en tevens dienst doen als permanente zonwering. Overdag oogt het gebouw van buiten gesloten. Wanneer je binnenkomt wordt je overladen door  licht. De toepassing van glazen wanden met een ranke detaillering versterken het beeld. Rieneke de Kroon heeft het interieur voorzien van een frisse uitstaling.

Projectgegevens

Naam project Bedrijfsgebouw Jacobs Elektro Groep
Locatie Minervum, Breda
Programma/functie Bedrijfsgebouw
Architectenbureau Oomen architecten
Projectarchitect Sander van Sambeek
Projectteam Marco bakkers, Gijs Ansems. Projectmanagement: Bolwerk
Opdrachtgever(s) Manfred Jacobs
Hoofdaannemer Bouwgroep Moonen, Breda
Interieurontwerper Rieneke de Kroon
Adviseur installaties Jacobs Elektro Groep, Roks Installatietechniek, Rijsbergen
Start bouw 2014
Oplevering 2015
Bruto vloeroppervlakte 1930 m2 m²
Bouwsom incl. installaties, excl. inrichting en BTW € € 1.669.000,- excl btw
Beeld Rob van Esch

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.