Gevels Vinextoren formeel en expressief

Gevels Vinextoren formeel en expressief

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-10-2006

Projectgegevens

ArchitectKöther en Salman architekten, Amsterdam
OpdrachtgeverBouwfonds Fortis, Amersfoort
HoofdaannemerIBC, Capelle a/d IJssel
Adviseur ConstructiesBartels, Utrecht
Opleveringnovember 2002
Stichtingskosten€ 13.500.000 excl. BTW
Bouwsom€ 8.554.244, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Leveranciers natuurgevelplaatIBS, Hengelo (O)
Brutovloeroppervlak11.015 m2
Bruto inhoud30.842 m3
Differentiatie78 appartementen (waaronder grondgebonden maisonnettes en woon/werkwoningen) en 14 eengezinswoningen
TekstPeter Visser
Foto'sBOUW

Ten zuiden van het Groot Archeologiepark in Leidsche Rijn ligt Parkwijk-zuid, een wijk met voornamelijk eengezinswoningen. Alleen langs de rand van het park staan enkele hogere appartementengebouwen. Het middelste hiervan is ontworpen door Köther en Salman architekten. Het bestaat naast vijf tot acht woonlagen uit een afgesloten parkeerterrein met daarachter een rij eengezinswoningen.

De hoogbouw heeft aan de noordzijde een strakke, formele gevel met Franse balkons. Aan de zuidzijde heeft het juist een expressieve gevel met opvallend grote balkons. Ieder appartement bezit zo’n balkon of een dakterras.
Het verschil in maaiveldhoogte tussen het park en de achterliggende bebouwing is benut als afsluitbaar parkeersouterrain. De eengezinswoningen hebben een terugspringende ingangszone om de zelfstandigheid van de woningen te benadrukken en worden zowel vanaf de straatzijde als via het parkeerterrein ontsloten. Zo vormen ze een overgang tussen hoogbouw en de laagbouw daarachter.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.