Glazen serres in HES Amsterdam

Glazen serres in HES Amsterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-01-2007

Projectgegevens

Architect en interieurontwerpHoogstad Architecten, Rotterdam
OpdrachtgeverHES, Amsterdam en Hevo Bouwmanagement, Den Bosch
HoofdaannemerBouwkombinatie van der linden strukton, Maarssen
Adviseur ConstructiesABT Adviesbureau voor Bouwtechniek bv, Arnhem
Adviseur InstallatiesDe Blaay-Van den Bogaard Raadgevende Ingenieurs bv, Rotterdam
Adviseur Bouwfysica en Akoestiek Peutz & Associes, Mook
Opleveringnovember 2003
Brutovloeroppervlak30.000 m2 incl. parkeergarage
Bruto-inhoud86.400 m3
Bouwsom€ 24.258.182, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Leverancier vliesgevelVogt, Kerkrade
Leverancier houten grill-panelen ’t Zand, Derako
TekstHans Mulder
Foto'sGer van der Vlugt, Foto ingang: architect

Via de hal en het centrale trappenhuis met een vide over de totale gebouwhoogte kom je in de mediatheek, het hart van het gebouw. Deze mediatheek ontvangt royaal daglicht via de vide en één van de vier glazen serres in het gebouw.
In het restaurant op de eerste verdieping vormen de stalen spanten voor de uitkraging van het gebouw over het water, als het ware grote kamerschermen met verspringende ronde gaten. Hierdoor wordt een wandeling door het restaurant een voortdurend veranderend spel van perspectief. Door de doorkijkjes ontstaat – van hoog naar laag – een aangename vervreemding, die de ruimtebeleving sterk intensiveert.

Het gebouw kent nauwelijks gangen. Waar mogelijk zijn ze verbreed en omgevormd tot studielandschappen, aangeduid door felrode vloervelden. De architect koos overal vloerkleuren en materialen op basis van twee criteria: duurzaamheid en aard van de activiteit.
De kleuren uit het gebouw hebben hetzelfde contrast als de gevel en bestaan uit twee kleurenfamilies: één die verloopt van rood/oranje naar paars en één die loopt van lichtgroen naar turkoois. Constante factor zijn de combinaties: steeds contrasteert een kleur uit de ene familie met een kleur uit de andere. Ook het hout en de turkooizen vloeren passen in dit schema. Ondanks de hevige kleuraccenten blijft het gebouw vooral licht.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.