Glazen stad inspiratiebron voor gevel PB tec

Glazen stad inspiratiebron voor gevel PB tec

Door: Petra Starink | 03-11-2020

Internationaal bedrijf PB tec, gespecialiseerd in techniek voor de tuinbouw had behoefte aan een groter pand met ruimte voor ontwikkeling. MoederscheimMoonen Architects ontwierp voor het bedrijf het nieuwe hoofdkantoor langs de A20 in Maasdijk. Het bovenaanzicht van het Westlandse landschap, de glazen stad, werd als inspiratiebron gebruikt voor de gevel van het pand.

Assemblageruimte centrale plek in gebouw

Bij het bedrijf zit techniek en innovatie in het DNA. De organisatie ontwikkelt geavanceerde tuinbouwoplossingen. Tijdens het ontwerpproces dook MoederscheimMoonen diep in de werkwijze van PB tec. Met deze kennis creëerden ze een optimale werkomgeving op het kantoor en in de werkplaats. Om te zorgen dat alle afdelingen vloeiend met elkaar kunnen opereren onderzocht het team de verschillende disciplines en hoe ze met elkaar samenwerken. Zo kreeg het hart van de organisatie, de assemblageruimte, een centrale plek in het gebouw tussen de productieruimtes en de kantoren.

Glazen puien van vloer tot plafond

De kantoorvloeren zijn over drie lagen verdeeld tegen de gevel van de achtergelegen productiehal. Op deze manier krijgen de werkplekken optimaal daglicht. Dit wordt versterkt door de glazen puien die van vloer tot plafond lopen. Ook is er gebruik gemaakt van veel glas tussen de kantoren en de productieruimte, waardoor er veel contact is tussen de verschillende afdelingen van het bedrijf.

Bovenaanzicht glazen stad

Denkend aan de roots van PB tec gebruikte MoederscheimMoonen Architects het iconische bovenaanzicht van het Westlandse landschap als inspiratiebron voor de gevel van het gebouw. Het bovenaanzicht van de ‘glazen stad’ is het uitgangspunt geweest voor de voorgevel van het pand, die bestaat uit verschillende kaders. Deze kaders staan ook symbool voor de verschillende functies in het bedrijf en leggen de nadruk op bepaalde zwaartepunten in het gebouw, zoals de entree, het directiekantoor en de fitnessruimte.

Projectgegevens

Naam project Hoofdkantoor PB tec
Locatie A20, Maasdijk
Programma/functie Kantoorruimte met productiehal
Architectenbureau MoederscheimMoonen Architects
Opdrachtgever(s) PB tec
Hoofdaannemer Mattone Bouwmeesters
Interieurontwerper CAN Concepts Interieurarchitecten
Bruto vloeroppervlakte 3.500 m²
Beeld Chiel de Nooyer( exterieur en interieur) en FranK Hanswijk (interieur)

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.