Golvend metselwerk De Bussel

Golvend metselwerk De Bussel

Door: Petra Starink | 25-04-2016

DP6 architectuurstudio en 3T0 architecten tekende samen voor het ontwerp van theater-en bibliotheek de Bussel in het Brabantse Oosterhout. Projectarchitecten Jimmy van der Aa en Carol  Groenwegen gebruikten voor de golvende gevels de lange, smalle baksteen Gent van Hagemeister.

Het golvende metselwerk geeft uitdrukking aan het openbare karakter van de nieuwbouw. De architecten typeren het gebogen metselwerk aan als een huiskamergordijn, voor een gebouw dat ontworpen is als nieuwe woonkamer voor de stad en onderdak geeft aan twee belangrijke functies in Oosterhout, de bibliotheek  Theek 5 en theater de Bussel.

Lang gemetselde gevel

De gemeente wilde een gebouw dat intensief gezamelijk gebruikt zou worden, met een centrale entree. Dit resulteerde in een nieuw gebouw met een lange gemetselde gevel met veel glas. De hoofdentree van het nieuwe gebouw ligt aan de Torenstraat. Omdat de gevels licht gebogen zijn en een uitkragende gevel hebben is de hoofdentree aan de Torenstraat goed zichtbaar vanaf het Basiliekplein en het Torenplein.

Gebouw met openbaar karakter

Theater en bibliotheek deelden op deze locatie al een onderkomen. Beide functies zaten in de oudbouw rug-aan-rug, met een eigen entree. Bij de nieuwbouw ging het om samenvoegen en het creeeren van een gebouw met een openbaar karakter. De nieuwbouw is deels gerealiseerd op de bestaande constructie van de oudbouw. De begane grondvloer bleef behouden. Theatertoren en grote zaal van De Bussel werden in de nieuwbouw geïntegreerd. Het theater kreeg een tweede, kleine zaal en de bibliotheek werd uitgebreid.

Metselsteen golft als theatergordijn

In het interieur vormt de slingerende rand van een langgerekte vide een stucturerend element. De vide heeft aan de balustrade dezelfde metselsteen die buiten zorgt dat de gevel golft als een theatergordijn. Voor dat golven is gekozen voor de baksteen ‘Gent’ uit de Hagemeistersortering. De steen sluit goed aan bij het dorpsachtige karakter van de locatie. Aan de gevel van De Bussel is een geel-oranje steen gecombineerd met een donkerrode steen met gesinterde accenten. De bakstenen zijn met de voorzijde en de achterzijde in de gevel verwerkt en geeft zo twee kleuren aan de gevel.

Baksteen geschikt voor golvende structuur

Het bijzondere formaat van de baksteen (290 x 23 x 40 mm) is bijzonder goed geschikt voor de golvende structuur. In De Bussel zijn twee typen prefab betongolven toegepast; één element met drie korte golven en één element met één korte en één langere golf. De Hagemeistersteen is in het werk gelijmd en gevoegd op de prefab betonnen golven, die thermisch ontkoppeld is van de hoofddraagconstructie. De voeg is donkergrijs, 3 mm terugliggend en doorgestreken.

Stootvoegen voor vleermuisnesten

De golven kregen metselwerk in een staand klezoorverband, met in de hoeken van de golven vormstenen om bij de aansluitingen van de ramen en kozijnen de suggestie te creëren van een volle steen. Het metselwerk verbindt ook buiten en binnen. In het interieur is metselwerk toegepast aan de vide die op twee plaatsen door de gevel heen breekt en aan de façade transformeert tot balkon. In de voorgevel zijn noodoverstorten opgenomen en stootvoegen open gelaten voor vleermuisnesten.

Projectgegevens

Naam projectDe Bussel
LocatieTorenstraat, Oosterhout
Programma/functieBibliotheek en theater
ArchitectenbureauDP6 architectuurstudio, Delft.3TO architecten, Den Haag
ProjectarchitectJimmy van der Aa (DP6) Carol Groenwegen (3TO)
Opdrachtgever(s)Gemeente Oosterhout
Leverancier(s)Baksteen: Hagemeister sortering: Gent BU + FU (steenstrips 290 x 23 x 40 mm)
Opleveringjuli 2015-Ingebruikname december 2015
Bruto vloeroppervlakte7.643 m2 BVO, theater en bibliotheek m²
BeeldMichel Kievits

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.