Goudkleurig dak siert Feyenoord Academy en Sportclub

Goudkleurig dak siert Feyenoord Academy en Sportclub

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-08-2018

Het nieuwe complex voor de Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord komt te staan op de plek van het voormalige Clara Ziekenhuis op Sportcampus Varkenoord. Het ontwerp is van MoederscheimMoonen Architects. De overdekte tribune met 1100 zitplaatsen krijgt een royaal vormgegeven goudkleurig dak. De bouw is inmiddels gestart.

Heldere structuur

Naast de huisvesting van de Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord wordt het nieuwe gebouw ook een belangrijke plek voor wedstrijden van de beloften en andere Feyenoord elftallen. Het gebouw kent een heldere structuur met op de begane grond van het gebouw de kleedfaciliteiten en sport(medische) ruimtes. Op de verdieping bevinden zich de kantoren, studie- en lesruimtes, een apart restaurant en een spelerslounge voor de Feyenoord Academy, multifunctionele ruimtes en een grote kantine voor de Sportclub.

Ruimtes delen

Beide organisaties hebben een eigen ingang; de Feyenoord Academy een in het centrum van het gebouw en de Sportclub Feyenoord een aan de zuidzijde die verbonden is met het terras. Vanuit de centrale entree zijn de functies aan weerszijden per gebruiker verdeelt maar in het gebruik zullen er regelmatig ruimtes gedeeld worden.

Royaal vormgegeven goudkleurig dak

Het beeldbepalende element van het gebouw is het royaal vormgegeven goudkleurige dak. Het dak zorgt ervoor dat de gehele tribune overdekt is en geeft door de overstekken het gebouw een alzijdig karakter. Ook de verdiepingsvloer wordt op krachtige wijze vormgegeven door een goudkleurige schijf; dit is de plek waar veel publiek zal komen; op het terras en op de omloop bovenaan de tribune. Het ontwerp staat verder in het teken van symmetrie en een eenduidige gebouwstructuur.

Gevel met stalen cassettes

Tussen deze twee goudkleurige schijven is een gevel ontworpen met stalen cassettes. Deze creëren verticaliteit in de gevels en geven het gebouw diepte en textuur. Rondom het gebouw wordt voorzien in verschillende soorten voetbalvelden, trainingszones en sport- en speelplekken. Ook op het voorplein is hiervoor ruimte ingericht. Het ontwerp van het voorplein anticipeert op de symmetrie van het ontwerp; ruime voetpaden leiden naar de entrees en worden omgeven door sfeervolle groene perken.

Energiezuinig

Het gebouw is 90% energiezuiniger geworden dan geëist wordt vanuit het bouwbesluit en zal ervoor zorgen dat het gebouw energieneutraal gaat worden. De oplevering van het complex staat gepland voor medio 2019.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.