Grijs dak wordt tuin

Grijs dak wordt tuin

Door: Petra Starink | 14-07-2015

LAP Landscape & Urban Design heeft de buitenruimte van Liberty Global (LGI) in Schiphol-Rijk getransformeerd van een grijs parkeerdek naar een groene representatieve daktuin.

De Liberty Global campus is gesitueerd aan de Boeing Avenue in Schiphol-Rijk. De afgelopen jaren is geïnvesteerd in de kwaliteit van de kantoorhuisvesting en werkomgeving voor de medewerkers. Het oorspronkelijke parkeerdek had een desoriënterende indeling. De hoofdingang moest je letterlijk zoeken.

Sterk design

Verbeteringen aanbrengen in de psychische geografie was voor het ontwerp de eerste doelstelling en de bezoeker moest bij aankomst zien dat het om een groot bedrijf gaat. Deze uitstraling wordt neergezet door een sterk design, met authentiek robuuste kwaliteit, licht en helder.

De indeling van het parkeren is aangepast, de rijrichtingen en doodlopende straten zijn veranderd waardoor het mogelijk werd een nieuwe hoofdas te introduceren. Daarnaast zijn de entrees van de losse kantoren benadrukt met een lichtmast van 12 meter hoog. De geparkeerde auto’s zijn verborgen achter een groene haag. De kantoren hebben zo een aantrekkelijke binnenplaats gekregen.

Vide

De grootste ingreep voor het parkeerdek was het maken van een vide.De ingreep werd mogelijk door het verwijderen van acht betonnen kanaalplaten van het oorspronkelijke dek. In de vide is een tuin aangelegd waarin grote bomen staan. Een trap vanuit de parkeerkelder naar de daktuin zorgt ervoor dat het hoofdgebouw ook via de parkeergarage goed zichtbaar is. De parkeerplaatsen in de kelder hebben nu meer daglicht en frisheid. Centraal in de tuin bij de vide staan drie grote lichtmasten als een sculptuur bijeen.

Slangenbank

De slangenbank creëert meer dan tweehonderd uitnodigende zitplekken in het groen. De slingerende zitbank is opgebouwd uit twee delen, convex en concaaf. Het heeft een sterk aflopende bovenrand ,zodat water en vuil niet op de rand blijven liggen- en een inspringende aansluiting met de verharding, waar een lichtslang in is verwerkt. De tuin is nu een plek om te werken en te lunchen in een groene omgeving.

Lees ook: We believe in trees-LAP Landscape & Urban Design

Projectgegevens

Locatie Boeing Avenue, Shiphol Rijk
Opdrachtgever LGI (Liberty Global, Inc)
Projectduur Start ontwerp juni 2014, oplevering juli 2015
Grootte circa 6.5000 m2 parkeerdak
Ontwerp LAP Landscape & Urban Design
Constructie geelhoed Engineering
Aannemer AW Groen, Lisse
Bouwmanagement YNNO
Fotografie LAP Landscape & Urban design

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.