Groots in relatie met omgeving

Groots in relatie met omgeving

Door: Jacqueline Knudsen | 12-06-2012

Op een fantastische locatie aan de Loosdrechtse Plassen bij Breukelen is begin 2012 een compacte recreatiewoning opgeleverd naar ontwerp van 2by4-architects. Het landschap bestaat hier uit lange smalle eilandjes omgeven door water. Op een van die eilandjes staat het huisje, dat met eenvoudige vormen en materialen het maximale uit de plek weet te halen. Een paradijsje in de Randstad.

De Loosdrechtse Plassen zijn ontstaan uit een veengebied, dat vanaf de 16e eeuw werd afgestoken voor turfwinning. Hierdoor ontstonden met water gevulde trekgaten tussen de legakkers waarop het veen te drogen werd gelegd. Op grote delen verdwenen ook de legakkers in het water door de elementen of door afgraving, en ontstonden grote plassen. De Kievitsbuurten zijn twee vrij goed bewaard legakkergebieden in de zuidwesthoek van de Loosdrechtse Plassen. Kenmerkend is hier de afwisseling van trekgaten en legakkers met recreatiewoningen, die vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw werden gebouwd.

Eenvoud en luxe

De eigenaar van twee eilandjes die in elkaars verlengde liggen, heeft op de plek van een ouder huisje een nieuwe recreatiewoning laten bouwen. Architect Remko Remijnse: ‘De eigenaar is een drukbezette zakenman, die met zijn gezin de vrije tijd hier in alle rust wil genieten, maar wel met enige luxe. Hij kende ons via een publicatie over ons tuinhuisje in Leiden. Eenzelfde transparantie wilde hij hier bereiken.’

Strenge voorschriften ten aanzien van nieuwbouw beperkten de omvang. Zo mag het nieuwe huisje niet groter zijn dan de voorganger, is de goothoogte maximaal drie meter en de nokhoogte 4,5 meter. Het nieuwe huis heeft een grote leefruimte vloeroppervlak van 21 m2. Binnen die beperking zorgt een slimme indeling voor ruimtelijkheid. De vloer kent een hoogteverschil van een trede, het hogere deel heeft een witte epoxy gietvloer. De vloer van het lagere deel bestaat uit steigerdelen, die zich voortzetten in het terras. Tegen de zuidelijke gevel is een wandvullend meubel gemaakt waarin diverse functies zijn ondergebracht, die de gewenste luxe toevoegen: een douche, een airco-installatie, een geluidsinstallatie, een toilet, kastruimte en een kitchenette met kookplaat, koelkast en gootsteen. Blinde witte deuren geven het meubel een abstracte vorm. In de vloer zijn geluidsboxen en bergruimten weggewerkt.

In het hogere deel bevinden zich kook- en eethoek. Het lagere deel is een zithoek met als centraal element een hangende open haard. Remijnse: ‘Deze open haard is op maat gemaakt, vanwege de enorme lengte van de pijp. De haard is draaibaar, het draaimechaniek zit onder het plafond, in een rechthoekige doos. Zonder die doos was het plafond veel mooier geweest, maar het draaimechaniek is wel belangrijk: als de schuifdeuren openstaan, kan je de haard omdraaien en op het terras bij het vuur zitten.

Projectgegevens

LocatieLoosdrechtse Plassen, Breukelen
Architectenbureau2by4-architects
ProjectarchitectRemko Remijnse & Rocco Reukema
ProjectteamJille Koop, Isabel Rivas, Leonor Coutinho
OpdrachtgeverParticulier
HoofdaannemerBouwbedrijf van Schaik, Breukelen
Tuinontwerp2by4-architects
HovenierJohn Degenkamp
Start bouwMei 2011
OpleveringJanuari 2012
Bruto vloeroppervlakte21 m2
Leveranciers:
Houten gevelbekledingPlato Wood
Glazen gevelSaint Gobain Glass
SchuifdeurenHenderson Sliding Door
KraanOnly One, Svedbergs
HaardDik Geurts
TekstJacqueline Knudsen
Foto'sJacqueline Knudsen

Ruimtelijk ontwerp

Door de optische en soms dus ook fysieke verbinding tussen binnen en buiten lijkt het huis veel groter. De archaïsche hoofdvorm, een rechthoek met een zadeldak – zoals bij veel huisjes hier toegepast – wordt versterkt door de scherpe witte omlijsting. Het wit contrasteert sterk met de glazen kopgevels en de houten zijgevels en dak. De zijgevels zijn uitgevoerd in zwarte gepotdekselde houten delen, ook hierin sluit het ontwerp aan bij de bebouwing in de omgeving. Uniek is wel dat ook het dak gepotdekseld is. De kopse

gevels zijn van vloer tot nok uitgevoerd in verlijmd glas in een slank stalen profiel. De voorschriften met betrekking tot isolatie en dubbel glas zijn hier minder streng dan in reguliere bouw. De grote glazen gevels zorgen voor een intense beleving van zonsopkomst boven het water en zonsondergang boven de weilanden.

Remijnse: ‘De oostgevel heeft een driedelige schuifpui van 100 kilo die op stevige rvs kogellagers – dezelfde die in de wielen van skateboards worden toegepast – rolt, evenals de harmonicagevel op het noorden (250 kg).’ Hij demonstreert de werking van de harmonicagevel, en zelfs een gevel met dit gewicht kan nog redelijk soepel worden geopend.

Een sterke staalconstructie houdt het geheel in balans wanneer de noordoosthoek helemaal open staat. Die hoek is gekozen omdat in deze richting het meest natuurlijke landschap behouden is gebleven, zonder zicht op andere huisjes. Op warme dagen komt koele lucht vanaf het water binnen en kunnen de bewoners zo vanuit hun woning het water in duiken.

Vrije ligging

De ligging ver van de bewoonde wereld had letterlijk nogal wat voeten in de aarde tijdens de bouw. Dwars door natuurgebied, om bomen heen, moesten leidingen worden aangelegd en bouwmaterialen aangevoerd.

Vanaf het vasteland is het eilandje te bereiken via een opklapbare brug. Het huis ligt iets verhoogd ten opzichte van de omgeving. Remijnse: ‘Om het huis te betreden moet je eerst via de steiger eromheen lopen. Die steiger ligt hoger dan het eiland en loopt door tot in het huis. De trede in het huis zorgt ervoor dat je vanaf de eethoek over het riet heen naar de weilanden kunt kijken. Het hek dat nu nog langs het water staat wordt binnenkort vervangen door een glazen balustrade rondom het huis. We hebben ook het ontwerp gemaakt voor de tuin en een klein gastenverblijf bij de berken achterop het eerste eilandje.’

Het huisje is groots in zijn relatie met de omgeving, wanneer je binnenstaat heb je intens contact met landschap rondom. ‘Het schaalniveau van de opdracht is niet wat de schaal van de architectuur bepaalt. Niet de architectuur moet groot zijn, maar de relaties met haar omgeving!’ stelden de architecten van 2by4 al in BOUW #08/2005 en vanuit deze overtuiging is ook deze woning ontworpen.

Gerelateerd

Tags:
  1. steven reinarz

    Allereerst natuurlijk: een gedroomde ontwerplocatie! Maar toch, hoe vaak wordt de plank misgelagen? Complimenten voor het ontwerp: het geheel voegt zich stilletjes in het landschap, het ziet er van buiten goed uit, de compacte interieuroplossing is echt storingsvrij in de ruimte geintroduceerd en het totaal lijkt functioneel (het is “maar” een recreatiewoning, natuurlijk). Kortom, dit heeft alles van een geslaagde met bevlogenheid uitgevoerde opdracht.

    Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.