Haags Hopje, Den Haag

Haags Hopje, Den Haag

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-11-2010

Projectgegevens

ProjectteamRoland Hoekstra, Carli Driessen, Jeroen Trimbos, Stephan Nierop
OpdrachtgeverGemeente Den Haag, Stadsdeel Centrum
HoofdaannemerVan Zoelen, Utrecht
Inrichting buitenruimteIngenieursbureau Den Haag (in ontwikkeling)
Adviseur constructieCorsmit, Royal Haskoning
Adviseur installatiesWolf + Dikken, Wateringen
Start bouwNovember 2009
OpleveringApril 2010
Bruto vloeroppervlakte60 m2 speellokaal en 36 m2 berging
Bruto inhoud180 m3 speellokaal en 90 m3 berging
Bouwkosten€ 210.000,- excl. btw
Leverancier klapframesDelta Nederland
Leverancier aluminium beplatingKasteel Metaal, Zoeterwoude-Rijndijk
TekstPeter Visser
Foto’sRobert Poeze

De Haagse Hopjes zijn een bekend fenomeen in de Schilderswijk en Transvaal. Niet alleen als de snoepjes van baron Hop, maar vooral ook als voorzieningen voor speelgoeduitleen aan buurtkinderen. Op ruim 20 plaatsen wordt geopereerd vanuit zeecontainers. De Hopjes hebben zich inmiddels bewezen en dus ontstond er vraag naar een meer permanente huisvesting. Queeste architecten is gevraagd om dit nieuwe Haagse Hopje te ontwerpen voor twee locaties volgens een concept dat later ook op andere plaatsen toepasbaar is.

Naast de reeds aanwezige functies (opslaan van speelgoed en een kleine pantry) wilde men ook een speellokaal om bij slecht weer binnenshuis activiteiten te kunnen ontplooien.

Gekozen is voor een splitsing van de functies waarbij het hoofdgebouw (speellokaal en pantry) herkenningspunt is, het bijgebouw (opslag speelgoed) de overgang vormt tussen Hopje en omgeving en een zit- of speelelement de ruimte afbakent.

Het hoofdgebouw, het eigenlijke Haagse Hopje, is een duidelijk herkenbaar icoon, dat op iedere locatie toegepast kan worden.
Het bijgebouw maakt onderdeel uit van de omgevingsinrichting en kan worden overwoekerd. Het kan ingezet worden als doel of basket, het kan een klim- zit-, of hangheuvel zijn, of uitklapbaar zijn zodat speelruimte gemaakt kan worden. De invulling kan op iedere locatie anders zijn.

Het zitmeubel is er om ruimte te definiëren. Daarnaast kan het gebruikt worden om op te zitten, te leunen, tikkertje te spelen, omheen te kruipen etc. Het kan op zichzelf staan maar ook onderdeel zijn van het maaiveld.

Gouden kroon met klapframes
Het Haagse Hopje is rond (gefaceteerd) en opgebouwd uit zestien segmenten. Elk segment heeft een houten pui met borstwering en daarboven glas en wisselend een te openen raam. Rondom zijn klapframes geplaatst bekleed met geperforeerd aluminium. De dakrand wordt beëindigd met een ‘kroonlijst’ van abstracte afbeeldingen van kinderen die hand in hand een cirkel vormen. In gesloten toestand vormt de kroonlijst een geheel met de klapframes.

Alle gevelonderdelen zijn in een goudkleur uitgevoerd. In twee van de zestien segmenten is een ingang geplaatst. De klapframes scharnieren naar buiten en vormen een luifel, het is zo altijd duidelijk wanneer het Hopje open en in gebruik is. In gesloten toestand schijnt er door de perforatie veiligheidsverlichting, een baken in het donker als een soort lampion.

De maaiveldinrichting van het complex is een plaatsbepalende, bindende structuur. Binnen een begroeide en verhoogde border die rondom aanwezig is, ontstaat aan de Fakonahof een ruimte met een natuurlijk grasveld enerzijds en een kunstgrasveld anderzijds. Hiertussen ligt een centraal speelplein. Het Hopje ligt, als enig bouwwerk, prominent in deze ruimte.

Het programma van de berging is dermate groot in dit relatief kleine park dat deze in drie kleinere bouwwerken is opgesplitst. Deze objecten zijn licht verzonken in de begroeide border ter plaatse van de drie ingangen van het parkje geplaatst.
Een tweede Hopje is in aanbouw in het Hannemanplantsoen.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.