Havenmeester10 Zutphen verwijst naar industriële geschiedenis

Havenmeester10 Zutphen verwijst naar industriële geschiedenis

Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-11-2018

Aan de kop van de nieuwe Noorderhaven in Zutphen staat een nieuw appartementengebouw van 6 tot 8 lagen en 13 grondgebonden woningen naar een ontwerp van LEVS architecten. In het voormalige industriegebied tussen binnenstad en de IJssel heeft ‘Havenmeester10’ als hoogste gebouw en direct aan de nieuwe haven, een markante positie. In de architectuur komen de verschillende aspecten van de locatie terug. Sheddaken, verticale gemetselde penanten en grote glazen puien verwijzen naar de industriële geschiedenis, karakteristieke gevels met witte belijning naar het typische Zutphense stadsbeeld.

Grote balkons en royaal uitzicht

Het appartementengebouw is georiënteerd op de middagzon en bevat 34 ruime 3- tot 5-kamerwoningen en een commerciële plint van 730 m². De grote balkons bieden een royaal uitzicht over de haven. Onder het gebouw is een parkeergarage voor de bewoners van de appartementen.

Witte gevels

Beide straten met grondgebonden woningen krijgen een andere uitstraling. Aan de zuidzijde, tegenover de oude industriepanden, krijgt het korte blokje met het donkere metselwerk en horizontale belijning een stoere uitstraling. De acht woningen aan de noordzijde zijn duidelijk individuele panden, met witte gevels en witte ornamentering door horizontale belijning.

Collectief groen

Op het binnenterrein is een combinatie van privétuinen en collectief groen. De woningen van LEVS vormen samen met twee door De Zwarte Hond ontworpen gebouwen één blok. Het gebied was ooit een industriehaven, maar deze is later gedempt. Volgens het stedenbouwkundig plan van KCAP is de haven opnieuw aangelegd en sinds eind 2015 weer gevuld met water.

Projectgegevens

Naam projectHavenmeester10
LocatieNoorderhaven Zutphen
Programma/functie34 appartementen, 13 grondgebonden woningen
ArchitectenbureauLEVS architecten
Opdrachtgever(s)Heijmans Vastgoed
LandschapsarchitectLodewijk Baljon, landschapsarchitecten
BeeldLEVS architecten

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.