Heldere onderwijspleinen geven kleur aan Hogeschool Rotterdam

Heldere onderwijspleinen geven kleur aan Hogeschool Rotterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-09-2006

Projectgegevens

Ontwerpteambd architectuur, Leiden / Arnhem
OpdrachtgeverHogeschool Rotterdam
Adviseur ConstructiesHerman de Groot – Projekt Techniek, Leusden
Adviseur BouwmanagementFacilitaire dienst / bd architectuur
HoofdaannemerAanneming Maatschappij J.P. van Eesteren, Rotterdam
Binneweg – De Panter Bouw & Aannemingsbedrijf, Rotterdam
Oplevering2001-2005
Bruto vloeroppervlak15.000 m2
Bouwsom€ 2.750.000 excl. installaties, inrichting en BTW
MeubilairAhrend Projectinrichting, Rotterdam
TekstIris Knapen
Foto'sbd architectuur

In het voormalige Unileverkantoor aan het Museumpark is met minimale ruimtelijke ingrepen een heel andere ruimtebeleving gecreëerd voor de diverse onderwijsafdelingen van de Hogeschool Rotterdam. Grenzend aan een opvallen rode wand is een grote lichte ruimte gecreëerd die de gehele breedte van de vleugel beslaat. Dit onderwijsplein is de ontmoetingsplaats voor studenten en docenten.

Om een overzichtelijke en open structuur te krijgen werden kleinere ruimtes samengevoegd of vergroot en de gesloten muurvlakken gedeeltelijk vervangen door glas. Dit alles echter altijd in overeenstemming met het bestaande puisysteem dat is gebaseerd op de monumentale draagstructuur van het gebouw. Deze draagstructuur is zichtbaar gemaakt door de verlaagde systeemplafonds, die de balkenstructuur geheel bedekten, te verwijderen en weer terug te brengen tússen de balken.

De openheid geeft contact met buiten en zorgt ervoor dat daglicht tot de kern van het gebouw kan doordringen. In de gangen zijn dwars op de lengterichting TL-armaturen aangebracht die de aandacht afleiden van het bovenliggende kanalenverloop.
Op de locatie aan de Wijnhaven werd het concept voortgezet. Ook hier kregen de Lerarenopleiding en de opleiding Communicatie & Multimedia Design een onderwijspleinstructuur. Bij de laatste opleiding is dit een trendy omgeving geworden, met vloer-, muur- en plafondplaten van aluminium, felle kleuren, trendy stoelen en moderne computerwerkplekken. Bij de Lerarenopleiding wordt het centrale onderwijsplein gemarkeerd door een asymmetrisch los element in een opvallend zeegroene kleur.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.