Herontwikkeling Hoge Banka Den Haag

Herontwikkeling Hoge Banka Den Haag

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-06-2008

Projectgegevens

ProjectarchitectDennis Hofman & Fred Bos
OpdrachtgeverResidentie Vastgoed Ontwikkeling, Den Haag
HoofdaannemerBakels & Ouwerkerk, Leidschendam
Adviseur ConstructieBroersma Den Haag
Adviseur installaties ABM Installatietechniek, Bergschenhoek; Elektrotechnisch Installatie- en beveiligingsbedrijf van Ginderen, Den Haag
Start bouw Januari 2006
OpleveringMei 2007
Bruto vloeroppervlakte 1952 m²
Bruto inhoud 6441 m³
Differentiatie8 appartementen, 1 penthouse, 12 overdekte parkeerplaatsen
TekstPeter Visser
Foto'sFrancois Verhoeven

Dit project is een goed voorbeeld van een actuele opgave in de stad, de transformatie van een bestaand kantoorgebouw naar een woongebouw. En op zo’n wijze dat de in de loop der jaren ontstane bezwaren tegen het pand zo aangepakt zijn, dat er nu vanuit de Archipelbuurt met veel enthousiasme op het gebouw gereageerd wordt.
Het bestaande kantoorgebouw was een donkerbruin gemetseld volume op een onderbouw en een grid van kolommen. Het maaiveld was grotendeels parkeerterrein en fietsenstalling, en de ingang lag verdiept ten opzichte van het straatniveau aan de Bankastraat.

Bij de herontwikkeling is het in het bestemmingsplan toegestane bouwvolume van één parkeerlaag en vijf bouwlagen als uitgangpunt genomen. De ruime opzet van de kantoorstructuur sloot goed aan bij de wens voor het realiseren van ruime appartementen. Het parkeren is nu binnen het bouwvolume gebracht, zodat de bewoners niet op de autodaken kijken. Aan twee zijden is er een groentalud gekomen, oplopend naar het gebouw. In dit groentalud zijn ook de bergingen weggewerkt. De taluds onttrekken de auto’s nu aan het zicht van passanten. In stedenbouwkundige zin heeft het bovenstaande de consequentie dat de markante groene wig, welke het brede deel van de Bankastraat typeert, weer hersteld wordt.

Vanuit de bestaande kern, met trappenhuis en lift, worden de negen appartementen ontsloten. Op de eerste vier bouwlagen liggen telkens twee appartementen en op de vijfde bouwlaag is een penthouse gemaakt. De buitenruimte van de woningen op de eerste twee verdiepingen zijn gericht op de taluds. De twee lagen daarboven zijn gekeerd naar de Delistraat, de zijde met de meest optimale bezonning. Ook het penthouse heeft aan deze zijde een terras.

De geheel vernieuwde gevel bestaat uit een patroon van natuursteenplaten, omkaderd door scherpe bronskleurige stalen frames. De puien zijn van geanodiseerd aluminium met een wisselend transparante of gematteerde invulling. De puien zijn niet te openen. De ventilatie wordt verzorgd door terugliggend gedetailleerde ventilatieramen, dit naast de gebalanceerde ventilatie. De houten zonweringspanelen zijn elektrisch bedienbaar.

De buitenruimten vormen altijd een combinatie van een loggia met een (aan de vloer gehangen) balkon, zodat de bewoners zowel privacy als een prachtig uitzicht over de Bankastraat/plein of het groene achtergebied wordt geboden. De hoofdslaapkamers aan de Bankastraat zijn voorzien van geluidwerende balkons. Het penthouse bestaat uit een glazen volume met staalconstructie rond een natuursteen kern. De gevels liggen terug ten opzichte van de onderliggende lagen en bieden 270º vrij uitzicht over geheel Den Haag. Het project is in 2007 genomineerd voor de Nieuwe Stad Prijs.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.