Herstructurering Schoutenhoek Zoetermeer

Herstructurering Schoutenhoek Zoetermeer

Door: Petra Starink | 05-09-2016

In de wijk Palenstein in Zoetermeer ligt het stedenbouwkundig ensemble Schoutenhoek dat in de laatste tien jaar in fasen is ontworpen en gebouwd. Het ensemble bestaat uit 158 appartementen en 40 eengezinswoningen, ontworpen door Roel Bosch architecten, een basisschool ontworpen door Paul de Vroom architecten, (beiden voorheen DKV architecten) voorzieningen en een park. Schoutenhoek is een voorbeeld van de (on) mogelijkheden van stedelijke herstructurering van een jaren 60 buurt.

De wijk Palenstein was de eerste grote uitbreidingswijk van Zoetermeer met veel hoogbouw. Sloop, nieuwbouw en renovatie moesten de wijk nieuw leven inblazen. Het ontwerp heeft zich gedurende de lange doorlooptijd van het project steeds aangepast aan de veranderende omstandigheden. Het ontwerp van Schoutenhoek bestaat uit twee bouwblokken en een vrijstaande basisschool de Jacobsvlinder, beiden definiëren het openbaar gebied aan de centrumkant van Palenstein. Aan de noordkant vormt het bouwblok een stedelijke wand langs de Du Meelaan, die getransformeerd is tot een stedelijke groene laan. Aan de westkant vormen de twee bouwblokken een voorzieningenplein en sluit de bebouwing aan op het nieuwe park Palenstein.

De doorgang tussen de twee bouwblokken vormt de aanzet van een doorgaande as die langs een nieuw aan te leggen singel door de wijk de hoofdverbinding van oost naar west vormt. Het nu autoluwe gebied rondom Schoutenhoek is getransformeerd tot een knooppunt van langzaamverkeersroutes. De binnengebieden en het schoolplein zijn vrij toegankelijk voor de buurt.

Architectonisch beeld

De twee bouwblokken vormen elk een ensemble van gebouwen met een eigen architectonisch beeld en materialisering. Het geheel laat zich lezen als een diversiteit van bouwvolumes die door hun verwantschap een krachtig geheel vormen. De vrijstaande basisschool sluit hier op aan en vormt de overgang naar de vrijstaande bebouwing in het groen langs de Osylaan.

Afwisselende gevelkleuren

Ieder gebouw heeft zijn eigen karakter met verschillende kleuren en verbanden van metselwerk. Horeca, maatschappelijke voorzieningen en een gezondheidscentrum in de plint versterken de aansluiting met de omliggende straten en het park. Door de terugkerende onderdelen in de materialisering is er een sterke verwantschap binnen het bouwblok ontstaan. De riante buitenruimtes geven de gebouwen een expressieve verschijningsvorm. De realisatie van het project is recent afgerond.

Projectgegevens

Naam projectSchoutenhoek
LocatieZoetermeer
Programma/functie158 appartementen, 40 eengezinswoningen, basisschool, voorzieningen, park
ArchitectenbureauDKV architecten
ProjectarchitectOntwerp woningbouw: Roel Bosch architecten. Ontwerp basisschool: Paul de Vroom architecten. (voorheen beide werkzaam bij DKV architecten)
Opdrachtgever(s)Woningbouw: Heijmans, Vidomes.Basisschool: Heijmans, Gemeente Zoetermeer
Start bouw2011
Oplevering2016
BeeldRoel Bosch architecten, Ossip van Duivenbode

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.