Het 4e gymnasium Amsterdam

Het 4e gymnasium Amsterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-03-2009

Het nieuwe gebouw is twee maanden in gebruik en de rector spreekt al van een gebouw dat ‘past als een jas’. Het is een tijdelijk onderkomen, maar daar wil hij helemaal niets van weten, het is voor hem gewoon het nieuwe schoolgebouw. En inderdaad, er is bijna niets dat wijst op de tijdelijkheid van deze school, ontworpen door hvdn architecten. Als over een aantal jaren het nieuwe, permanente schoolgebouw af is, dan kan deze school hergebruikt, verplaatst en opnieuw ingedeeld worden. Laten we het gewoon IFD bouwen noemen.

Het Houthavengebied verkeert in een overgangsfase, de industrie is vertrokken, maar nieuwe woonwijk laat op zich wachten. Inmiddels is een deel van het gebied in gebruik genomen door studenten kunstenaars en restauranthouders. Alles in afwachting van de nieuwe woonwijk. In deze nieuwe wijk is ook plaats ingeruimd voor het 4e gymnasium, maar voordat dat gebouw er staat zijn we zeker weer vijf jaar verder. Omdat de school in het oude gebouw uit zijn voegen barstte, is besloten de tussenliggende periode te overbruggen met een tijdelijk schoolgebouw in de buurt van het definitieve nieuwe gebouw. Het schoolgebouw is modulair gebouwd zodat het goed verplaatsbaar is en nadien eenvoudig op andere plaatsen in Amsterdam kan worden hergebruikt.

Tijdelijke en volwaardige school
Het gebouw is een voorbeeld van de ontwikkeling van het modulaire bouwen. In tegenstelling tot vroeger is het geen eenvormig bouwsel, maar een volwaardige school, zowel technisch als esthetisch.
De school is gebouwd om een hof als een beschermde plaats in dit verder open gebied, waar weer en wind vrij spel hebben. De gymzaal staat los achter de school en er is een open schoolplein en een sportveld buiten de hof. En natuurlijk kan er gebruik worden gemaakt van het strand.
De hof is het kloppend hart van de school, zowel op de binnenplaats zelf als in de gangen die eraan grenzen is de hele dag beweging merkbaar. De onderwijsruimten zijn aan de buitengevel gesitueerd. De gangen zijn zeer transparant en voorzien van erkers met studieplekken en zitjes waar leerlingen en docenten kunnen studeren en werken.
Het schoolgebouw zelf heeft een vloeroppervlakte van 4000 m2 en is voorzien van alle moderne voorzieningen als ICT ruimten, een mediatheek, een auditorium en een grote aula.

Aluminium en houten geveldelen
De buitengevel heeft twee gezichten, de plint bestaat uit vlakke, vrolijk gekleurde aluminium panelen, de verdieping is van hout. Door deze houten gevels relatief diep uit te voeren ontstond er reliëf en plasticiteit. Door de naden tussen de gevelmodules aan het zicht te onttrekken verdween het beeld van monotone, opeengestapelde standaardunits.
De houten geveldelen zijn namelijk opgebouwd uit smalle, verticaal en op kleine afstand van elkaar geplaatste latten. De vele artificiële naden maken de werkelijke naden tussen de delen onzichtbaar.
De plint aan de buitenzijde is een voorbode van de kleurexplosie in de hof, hier lopen de vlakke, vrolijk gekleurde, aluminium panelen tot het dak door. Door het ritmisch plaatsen van de panelen van verschillende breedtes, vallen ook hier de naden van de modules buiten het zicht. Door deze en andere creatieve oplossingen heeft de school een permanente, dynamische uitstraling gekregen. Zowel binnen als buiten het gebouw valt het gebruik van standaard modules niet of nauwelijks op. Een gebouw waar iedereen trots op kan zijn, architect, scholieren en docenten. Dat het gebouw tijdelijk is maakt verder weinig uit, waarschijnlijk zal geen van de huidige leerlingen de verhuizing naar de definitieve nieuwbouw meemaken. En op een school waar filosofie in het lespakket zit, snappen de leerlingen ook wel dat bijna alle scholen tijdelijk zijn. Vroeger of later zijn ze allemaal te klein, onfunctioneel, niet meer van deze tijd, dus wat hun betreft is dit de ideale oplossing.

Projectgegevens

OntwerpteamAlbert Herder, Arie van der Neut, Stijn de Jongh
OpdrachtgeverStadsdeel Westerpark Amsterdam, Esprit-groep
Hoofdaannemer Ursem bouwgroep, Wognum
Adviseur ConstructiesHB&S Konstrukteurs, Hoorn
Projectteam Albert Herder, Pascal Bemelmans, Nils van Ipenburg, Jan-Pieter Penders
Architectonische engineering Jean-Marc Saurer
Grafische verbeelding Sabine Heine
Adviseur installaties TRAJECT Vastgoed Advies Groep, Zevenaar
Adviseur en leverancier hout Precious Woods, Nieuwerbrug
Start bouwmaart 2008
Opleveringoktober 2008
Bruto vloeroppervlakte 4000 m2
Bouwkosten€ 4.500.000
TekstPeter Visser
Foto'sJohn Lewis Marshall

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.