Hogeland College verankerd in landschap

Hogeland College verankerd in landschap

Project
Door: Petra Starink | 07-05-2013

In Warffum is het Hogeland College geopend. Het schoolgebouw  is een ontwerp van architect Erik Wiersema van ADP architecten. Centraal in het ontwerp staan de verankering in het landschap en de gezonde bouw.

In het ontwerp voor de nieuwe school zijn gebouw en landschap sterk verbonden. De school ligt op enige afstand van de straat en ligt statig op een groot gazon. Zo’n bijna landschappelijke positie doet denken aan de klassieke Groningse herenboerderijen met  grote gazons.

Ruimtelijkheid lokalen

De indeling van de school is vanuit de entree in een oogopslag helder. De ontmoetings- en lesruimten vloeien in elkaar over. Het centrum wordt gevormd door twee binnentuinen. Direct aan deze hoven liggen de gangen, waar de klaslokalen op uitkomen. Deze ‘open’ gangen waarborgen een sterke mate van verbondenheid: tussen binnen en buiten, maar ook tussen de gebruikers. De scheiding tussen gang en lokaal wordt gevormd door een transparante wand, deels afgeschermd door kasten. Tijdens lesuren kunnen leerlingen buiten het lokaal, maar in het zicht van de docent zelfstandig werken.

Fris en licht

De school is prettig en fris. Het interieur is sober, maar warm. Er wordt gebruik gemaakt van licht hout en wit stucwerk. De ruimte bij de entree wordt enigszins samengeknepen om zich daarna groots te openen. De lokalen zijn hoog en hebben allemaal een schuin plafond. Hierdoor komt het daglicht in elk lokaal van drie zijden: hoog en laag in de gevels en schuin in het dakvlak. Deze ruimtelijkheid is ook ingezet voor een extra goede luchtkwaliteit.

Hoewel het gebouw als een huiselijk omgeving  wordt ervaren, ligt het tegelijk verankerd in het landschap en de Groningse architectuurhistorie. De vormentaal wordt versterkt door de minimalistische detailleringen. De eenvoud van de samengestelde vormen uit gebakken klei geeft het natuurlijk ogende gebouw een tijdloos karakter.

Projectgegevens

LocatieWarffum
ArchitectADP architecten, Erik Wiersema, Christiaan Coepijn, Esmee Bais
OpleverdatumJanuari 2013
Oppervlakteca 6.000 m2
FotografieADP architecten

In het Jaarboek Architectuur 2012/2013 wordt ADP architecten met twee projecten vertegenwoordigd. Het Hogeland College in Warffum en als co-architect van het Spaanse bureau Cruz y Ortiz in de afgelopen 10 jaar achter de schermen bij de verbouwing van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.