Het Kasteel Amsterdam

Het Kasteel Amsterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-06-2008

Projectgegevens

OntwerpteamArie van der Neut, Albert Herder, Vincent van der Klei
ProjectteamArie van der Neut, Vincent van der Klei, Pascal Bemelmans, Monika Pieroth
Architectonische engineering Jean-Marc Saurer
Opdrachtgevers Hopman Interheem groep, Gouda; Heddes Vastgoed, Hoorn
Adviseur constructie Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Amsterdam
Adviseur bouwfysica Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs, Amsterdam
Start bouw 2006
Oplevering 2008
Differentiatie108 woningen en parkeergarage
Bouwkosten€ 17.000.000
Totale stichtingskosten € 28.500.000
Foto'sLuuk Kramer
TekstPeter Visser

Het Science Park is een ambitieus project van de gemeente Amsterdam, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en de Universiteit van Amsterdam om tot een internationaal kenniscentrum te komen, waar samenwerking tussen wetenschappelijk onderwijs, onderzoek en kennisintensieve bedrijvigheid sterk wordt gestimuleerd. Daarnaast is er ruimte voor enkele woongebouwen, die als een soort buffer tussen stad en bedrijvigheid in liggen. Woongebouw het Kasteel is het visitekaartje van het gebied.

Het Science Park ligt ingesloten tussen het Flevopark, de Indische buurt en de spoorlijn Amsterdam-Almere/Amersfoort. Naast volkstuintjes waren hier tot voor kort een aantal slecht bereikbare wetenschapsinstituten en technologische en natuurwetenschappelijke bedrijven te vinden.

Aan het Science Park worden de komende jaren nieuwe faculteitsgebouwen, onderzoeksinstituten, universitaire voorzieningen en woningen toegevoegd. Via een nieuwe laan is het gebied direct aangesloten op de stad. Aan de stadse kant van het Science Park komt een ensemble van vijf woongebouwen.

Het Kasteel is het eerste gebouw komende vanaf het centrum van Amsterdam en is het visitekaartje van het gebied. Het vormt het begin van een lint van gebouwen langs de nieuwe laan met een appartementengebouw van Claus en Kaan en studentenhuisvesting van DKV.

Kristallen geluidsscherm
Door de ligging vlak naast een rangeerterrein ontstond de eis om een geluidsscherm voor de gevel te maken. Dit is gedaan door het gebouw in te pakken in, ten opzichte van elkaar gekantelde, glazen panelen. Hierdoor krijgt het Kasteel de uitstraling van een immens kristal. De ruimte tussen de thermische gevel en het scherm is te gebruiken als serre. Ondanks het geluidsprobleem is het gelukt om voor vrijwel alle woningen een echte buitenruimte te maken in de vorm van een balkon of terras. De penthouses bovenin de toren hebben zelfs forse dakterrassen.

Waterkamers rond garage onder binnenhof
Vanwege de extra kosten die het scherm met zich mee bracht, is er voor gekozen het casco zo eenvoudig mogelijk te ontwerpen. Het gebouw bestaat uit een vier tot vijf lagen hoge onderbouw en een 45 meter hoge toren. Voetgangers en fietsers komen via een brug en een poort op de binnenplaats. Onder het halfopen houten dek bevinden zich parkeerplaatsen, bergingen en zogenaamde waterkamers. Deze kamers horen bij de woningen op de begane grond, en grenzen aan het water, dat het Kasteel aan drie zijden omringt. Door de waterkamers om de garage heen te zetten, zijn de auto’s vanaf de buitenzijde van het complex aan het zicht onttrokken.
De woningen worden ontsloten via de binnenplaats. Dit is een informele beschutte ruimte die uitnodigt tot ontmoetingen. De centrale ingangshallen zijn zichtbaar door de gekleurde glazen wanden die vooral ‘s avonds als lantaarns voor de binnenplaats werken. De parkeergarage is als een tweede ingangshal ontworpen met houten wanden, bomen en daglicht uit het plafond.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.