Het Lichtruim

Het Lichtruim

Project
Door: Petra Starink | 24-03-2014

Het Cultureel Educatief Centrum ‘Het Lichtruim’ in de Bilt biedt onderdak aan acht verschillende gebruikers. Architectenbureau GROUP A ontwierp een compact gebouw dat flexibel en toekomstbestendig is.

De 10.500 m2 grote multifunctionele accommodatie biedt onderdak aan een basisschool, peuterspeelzaal, kinderopvang, zorginstelling, muziek- en kunstencentrum, centrum jeugd en gezin, openbare bibliotheek, theater en gymzaal. Op de bovenste twee verdiepingen zijn twintig appartementen gesitueerd. Het gebouw vormt binnen de wijk de ontbrekende schakel tussen de omringende deelgebieden, ieder met een eigen uitstraling en karakter. Een robuuste vijf-laagse bouwmassa definieert aan de straatzijde een nieuw stadsplein. Een drietal bouwvolumes van twee verdiepingen ieder, steken aan de parkzijde als vingers het groen in.

Duidelijke publiek-private zonering, geclusterde functies, multifunctionele ruimtes en korte looplijnen, vormen de praktische onderlegger voor het ontwerp. Het totale programma is gevat in een slim gemodelleerd bouwvolume waarbij daglichttoetreding, oriëntatie van ruimtes, ontsluiting en stedenbouwkundige context leidend zijn. Met een langgerekte gevouwen luifel wordt de collectieve hoofdentree geaccentueerd, die daarmee goed herkenbaar is geplaatst aan het nieuw gevormde stedelijke plein. Een tweetal functionele sub-entrees liggen aan de parkzijde. De hoofdentree geeft toegang tot een openbare binnenstraat, waaraan de ‘voordeuren’ van de verschillende gebruikers liggen.

Een scala aan ‘low tech’ onderhoudsarme, exploitatievriendelijke ontwerpmaatregelen én
installatietechnische maatregelen, waarborgen de duurzame ambities van het ontwerpteam. In het
ontwerpproces zijn daarbij maatregelen/eigenschappen met elkaar in balans gebracht, waaronder:
daglicht/beschaduwing, natuurlijke ventilatie, accumulatievermogen, sedum-dakbedekking, een wko-installatie, lage vloerverwarmings temperatuur en een warmtedak.

Bekijk hier de video van de bouw van Het Lichtruim


Projectgegevens

ProjectCultureel educatief centrum Het Lichtruim
LocatiePlanetenplein 2, De Bilt
OpdrachtgeverWoonstichting SSW, De Bilt
ArchitectGROUP A, Rotterdam
ArchitectenteamFolkert van Hagen, Lolke Ket, Paul Geurts, Roy Grob, Jos Overmars, Esther Vlasveld, Brigitte v/d Tuin
LandschapsarchitectCopijn, Utrecht
ProjectmanagementVKZ, Bilthoven
HoofdaannemerHegeman Bouwgroep, Almelo
Adviseurs installatiesVIAC Installatie Adviseurs, Houten
ConstructeurKKB, Soest
Adviseur bouwfysicaPeutz, Zoetermeer
Totaal vloeroppervlak10.500 m2 bvo
GebruikersBasisschool Wereldwijs, Kinderopvang De Bilt, de Peuterspeelzaal, Het KunstenHuis, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), de openbare bibliotheek, zorginstelling Reinaerde, en de bewoners van twintig appartementen
Tegels gevelKoninklijke Tichelaar, Makkum
FotografieDigidaan, Amsterdam (Trap met kinderen: Jan de Vries, Leusden)

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.